Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
29. veljače 2020.
Čekajući analizu

Rusija traži od Velike Britanije da dokaže otpužbe o trovanju ili da se ispriča

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 19. ožujak 2018. u 12:14 2018-03-19T12:14:13+01:00

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je britanske optužbe na račun Moskve ocijenio »valom klevetništva protiv Rusije, apsolutno nerazumljivim i s nesigurnim motivima«

London mora dati dokaze za svoje optužbe ili se ispričati Moskvi koju optužuje da je odgovorna za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj 4. ožujka, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.

»Prije ili kasnije, treba odgovoriti na te neutemeljene optužbe: ili dati dokaze, ili se ispričati«, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je britanske optužbe na račun Moskve ocijenio »valom klevetništva protiv Rusije, apsolutno nerazumljivim i s nesigurnim motivima«.

London je optužio Rusiju da je odgovorna za trovanje Sergeja Skripala i njegove kćeri, te je Moskvi uveo sankcije, među kojima i protjerivanje 23 ruska diplomata.

Moskva, koja tvrdi da je nedužna, odgovorila je protjerivanjem britanskih diplomata i zatvaranjem British Councila.

U međuvremenu, međunarodni stručnjaci doputovali su u Veliku Britaniju gdje će ispitati tvar korištenu za trovanje.

Stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebali bi se predati uzorci tvari koja je 4. ožujka iskorištena protiv Skripala i njegove kćeri a uzorci će se »analizirati u najuglednijim međunarodnim laboratorijima«, rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Rezultati analize trebali bi biti poznati za dva tjedna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.