Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Sustav Iskander

Rusija postavila balističke projektile u Kalinjingradu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2018. u 18:51 2018-02-05T18:51:27+01:00

Litva je u ponedjeljak optužila Rusiju da je u eksklavi Kalinjingradu razmjestila projektile koji mogu nositi nuklearne bojne glave, a to se događa u vrijeme kada su veze Moskve i Zapada na najnižoj razini od završetka Hladnog rata

VILNIUS Litva je u ponedjeljak optužila Rusiju da je u eksklavi Kalinjingradu razmjestila projektile koji mogu nositi nuklearne bojne glave, a to se događa u vrijeme kada su veze Moskve i Zapada na najnižoj razini od završetka Hladnog rata.

Rusija je već prije slala svoje projektile Iskander u kalinjingradsku regiju, stiješnjenu između Litve i Poljske, koje su obje članice NATO-a, ali samo dok su se provodile vojne vježbe.

Moskva je tada isticala da je to odgovor na jačanje američke vojne prisutnosti u Baltičkoj regiji.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite tvrdi da su ovaj projektili raspoređeni radi »trajne prisutnosti«.

Grybauskaite, koja je razgovarala s novinarima, upozorila je da je njihovo razmještanje opasno za »polovinu« europskih prijestolnica.

Vladimir Šamanov, predsjednik Odbora za obranu u donjem domu ruskog parlamenta rekao je da u ponedjeljak da je sustav Iskander poslan u Kalinjingrad, ali nije naznačio o kojoj se količini radi niti koliko će dugo biti ondje rasopređen«.

»Da rasporedili smo ih«, rekao je kratko Šamanov.

Litavske obavještajne službe su u nedavnu izvješću ocijenile da je njihovo trajno raspoređivanje »neizbježno« i da će ga Moskva »najvjerojatnije predstaviti kao odgovor na NATO-ove mjere«.

Baltičke zemlje su izrazile nadu da će NATO na summitu koji u srpnju održava u Bruxellesu odobriti jačanje kapaciteta zračne obrane za to područje.

Iskander, prijenosni sustav balističkih projektila, za koji NATO ima oznaku SS-26 Stone, zamijenio je sustav Scud iz sovjetskog doba. Njegova dva navođena projektila imaju domet do 500 kilometara i mogu ponijeti i konvencionalnu ili nuklearnu bojnu glavu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka