Rat u Siriji

Rusi patroliraju Sirijom nakon američkog povlačenja. Turci: ‘Nastavit ćemo ofenzivu, sa ili bez potpore svijeta’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



MOSKVA Najavljeno američko povlačenje sa sjevera Sirije jača ulogu Putinove Rusije u sukobu, ali ta situacija donosi opasnosti, poput izravnog sukoba s Ankarom koja kaže da će nastaviti vojnu operaciju “sa ili bez potpore svijeta”.


Pokretanjem vojne operacije na kurdsku miliciju na sjeveroistoku Sirije, Turska je gurnula Kurde u ruke režima Damaska, saveznika Moskve. Sirijska vlada je brzo rasporedila svoje snage u tom području na temelju sporazuma koji podržava Moskva, jamac “teritorijalne cjelovitosti” zemlje.


Kako bi se izbjegao svaki veći sukob između sirijskih i turskih snaga, ruska vojna policija od utorka provodi ophodnje duž linije razdvajanja u tom području, koje od 2012. izmiče kontroli Damaska i gdje su do sada bili raspoređeni američki vojnici. Ruski dužnosnici su također rekli da su u izravnom kontaktu s Turcima kao bi se izbjegla svaka opasnost sukoba na sjeveru Sirije.


Rusija neće dopustiti sukob turske i sirijske vojske




Izaslanik Kremlja za Siriju, Aleksandar Lavrentijev je rekao da su se vodili pregovori kako bi se izbjeglo najgore između raznih snaga nazočnih u zemlji od 2011.


“Ti (tursko-sirijski) sukobi ne samo da nisu nikome u interesu, već su i neprihvatljivi. Nećemo dopustiti da se to dogodi”, obećao je i dodao da Moskva ne podržava ofenzivu Ankare i zahtijeva od nje suzdržanost.


Lavrentijev je rekao da su održani pregovori između Kurda, koji traže zaštitu od turske ofenzive i izaslanika iz Damaska u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na sjeverozapadu Sirije, navodeći da mu nije poznato koji su rezultati tog sastanka.


Po njegovoj ocjen,i turska operacija je zapravo ohrabrila Kurde da razgovaraju sa sirijskom vladom. On je izrazio nadu da bi uspješan dijalog Kurda i Damaska mogao predstavljati “veliki korak ka ponovnom uspostavljanju sirijskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti”.


Turska nastavlja operaciju “sa ili bez potpore” svijeta


“Mi ćemo se nastaviti boriti protiv svih terorističkih skupina, među kojima i protiv Daesha (arapski akronim za Islamsku državu), bez obzira na to hoće li nas svijet podržati ili ne”, rekao je za AFP glasnogovornik turskog predsjedništva Fahrettin Altun.


Visoki dužnosnik američke administracije rekao je da će Sjedinjene Države izvršiti diplomatski pritisak na Tursku i zaprijetio je Ankari oštrijim sankcijama.


Vijeće sigurnosti UN-a razgovarat će o turskoj vojnoj operaciji u sjevernoj Siriji na sastanku u srijedu, rekao je diplomatski izvor za agenciju dpa. Prva sjednica Vijeća sigurnosti održana prošli tjedan završena je zajedničkom izjavom samo europskih članica koje su zatražile zaustavljanje turske ofenzive.


Liječnici bez granica prekidaju većinu aktivnosti na sjeveru Sirije


Liječnici bez granica (MSF) odlučili su u utorak suspendirati većinu aktivnosti na sjeveroistoku Sirije i evakuirati osoblje zbog turske vojne operacije na tom području.


Ta humanitarna organizacije je priopćila da je zbog ekstremno nasilne situacije prisiljena napustiti gradove Ain Isa i Al-Hol, kao i prihvatni centar u kojemu se nalaze tisuće žena i djece, članovi obitelji pripadnika Islamske države.


MSF u priopćenju navodi da je tu odluku donio zbog “vrlo nepredvidljive i promjenjive situacije” i nemogućnosti da osigura sigurna pristup za pružanje medicinske i humanitarne pomoć ugroženima.