Prkosno reagiranje

Rohani poručio SAD-u: Iran ne treba »ničije dopuštenje« za gradnju projektila

Hina

Reuters

Reuters

On je rekao kako Iran nikad nije imao »agresivnih ciljeva, ali mir nije jednosmjerna cesta i ako mi odlučimo biti miroljubivi druga strana...možda neće



Iran neće tražiti »ničije dopuštenje« za gradnju projektila, rekao je u subotu predsjednik Hassan Rouhani u kako izgleda prkosnom reagiranju na nastojanja SAD-a da ograniči iransku vojsku.


Suočen s izborima u svibnju na kojima se nada osigurati novi četverogodišnji mandat Rouhani se mora braniti od protivnika koji kažu kako je bio suviše revnostan u umirivanju Zapada nakon postizanja dogovora o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.


Američki je predsjednik Donald Trump kritizirao nuklearni dogovor i rekao tijekom svoje predizborne kampanje kako će zaustaviti iranski program projektila. Nakon što je u siječnju Iran pokusno ispalio novi balistički projektil Trump je u tweetu rekao kako se »igra vatrom«.




Na predstavljanju lokalno proizvedene vojne opreme što je prenosila državna TV Rouhani je rekao: »Jačanje sposobnosti iranskih oružanih snaga…je samo za obranu zemlje i nećemo tražiti ničije dopuštenje za razvijanje oružanih snaga i gradnju projektila i zrakoplova«.


On je rekao kako Iran nikad nije imao »agresivnih ciljeva, ali mir nije jednosmjerna cesta i ako mi odlučimo biti miroljubivi druga strana…možda neće. Prema tome postoji potreba za budnošću«.


Zakon za uvođenje novih sankcija Iranu zbog lansiranja balističkih projektila te drugih nenuklearnih aktivnosti zastao je u američkom Senatu iz obzira prema predsjedničkim izborima.


Iran kaže kako njegovi pokusi s projektilima nisu pokriveni nuklearnim sporazumom.