Preporuka

Rizik od zika virusa postoji i u Hrvatskoj: Trudnice ipak moraju biti na oprezu od komaraca

Ljerka Bratonja Martinović

Zika virus zaprijetio je populaciji Južne Amerike u travnju 2015.

Zika virus zaprijetio je populaciji Južne Amerike u travnju 2015.



Trudnice u Hrvatskoj ovog bi ljeta trebale biti na pojačanom oprezu, iako predviđanja stručnjaka govore da naše krajeve, kao ni Europu, neće pogoditi epidemija zika-virusa. Šanse da se ova bolest koju prenose komarci proširi Europom su male, no zbog teških posljedica koje virus može ostaviti na novorođenčad nije naodmet poduzeti mjere zaštite, preporučuju stručnjaci budućim majkama. Za ostatak populacije, zika virus ne predstavlja nikakav rizik, jer je riječ o blagoj bolesti bez posljedica.


Prema procjeni međunarodnih stručnjaka, rizik od širenja zika virusa u Europi je nizak do umjeren. Ne treba ga ipak potcjenjivati, jer na našim prostorima obitavaju komarci koji ga mogu prenositi. Dok u Južnoj Americi virus prenosi komarac Aedes aegypti, u Europi bi prijenosnik mogao biti Aedes albopictus, koji je prisutan u 20 europskih država, uključujući i Hrvatsku.


Riječ je o komarcu koji postaje aktivan tijekom svibnja, ako su vremenske prilike pogodne za njegovo razmnožavanje. Kako virusa zika trenutno nema na ovom području, transmisija bi se mogla dogoditi kad bi ovi »lokalni« komarci pokupili virus s osoba koje su ga donijele iz Južne Amerike.


Nizak rizik




– Najnoviji je stav znanstvenika u pogledu širenja zika virusa ohrabrujuć – kaže Iva Pem Novosel iz Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Utvrdili su, naime, da komarac Aedes aegypti nije identičan našem, te da komarci koje imamo na području Europe imaju znatno manji potencijal prijenosa zika virusa od brazilskih.



Zika virus zaprijetio je populaciji Južne Amerike u travnju 2015. godine, a od tada se konitinuirano širi Amerikom i predstavlja ozbiljnu prijetnju novorođenčadi zaraženih majki koja se rađaju s teškim neurološkim poremećajem, mikrocefalijom. U Brazilu je s tom bolešću rođeno više tisuća djece, a u međuvremenu je potvrđeno da zika virus uzrokuje i ozbiljna oštećenja vida i sluha kod novorođenih beba. 



– Rizik da se ovdje dogodi velika epidemija zika virusa izuzetno je nizak. Teoretski, mogla bi se dogoditi u sezoni rojeva komaraca, kad bi se to istodobno poklopilo s dolaskom velikog broja osoba zaraženih zika virusom s američkog kontinenta – tumači epidemiologinja HZJZ-a.


Potencijalni rizik, dakle, predstavljaju Olimpijske igre u Rio de Janeiru početkom kolovoza, no to što će se Europljani tamo možda zaraziti zika virusom ne znači da će u Europi doći do epidemije. Morale bi se poklopiti sve okolnosti, od povratka velikog broja zaraženih osoba u Europu, do vlažne i tople klime pogodne za komarce koja bi potrajala tjednima i omogućila da se komarci namnože, da bi se epidemija dogodila.


U Europu je već stiglo dosta osoba zaraženih zika virusom, ali do širenja zaraze nije došlo. »U Europu je došlo stotine putnika iz tog područja, mnogi su bili zaraženi, ali posljedica nije bilo. I u Hrvatskoj smo imali slučaj jedne osobe koja je imala zika virus, ali je ozdravila prije dolaska u Hrvatsku i nije više imala simptome bolesti«, navodi dr.Pem Novosel.


I druge bolesti


Obzirom na to da je za većinu populacije u slučaju zaraze zika virusom riječ o blagoj bolesti sličnoj gripi koja prolazi spontano i bez posljedica, prosječni Hrvat ne bi trebao strahovati od toga hoće li mu komarac koji ga je ugrizao prenijeti zika virus. Na oprezu bi, ističe epidemiologinja, morale biti jedino trudnice i njihovi partneri, jer virus zike prenosiv je i spolnim putem.


Liječnici stoga preporučuju posebne mjere predostrožnosti za sve putnike u Južnu Ameriku koji očekuju dijete ili ga planiraju.


– Virus je u tijelu zaražene osobe dokazan i tri tjedna od prestanka simptoma. Zato se mjere zaštite kod spolnog odnosa preporučuju do dva mjeseca nakon zaraze, a u slučaju trudnica do šest mjeseci, odnosno do kraja trudnoće – navodi Pem Novosel.


Obzirom na teške i doživotne posljedice za plod, trudnicama se ovog ljeta preporučuje zaštita neovisno o tome putuju li one ili njihovi partneri u rizična područja ili ne. Primjena repelenata, odnosno sredstava za zaštitu od ugriza komaraca, stavljanje mreža na prozorska okna, vrata, kako bi se smanjila mogućnost ulaska komarca u stan ili kuću, izbjegavanje boravka vani, u prirodi, u predvečerje kad su komarci posebno aktivni, mjere su kojima se trudnice mogu zaštititi od opasnog zika virusa, ali i drugih bolesti koje prenose komarci. U slučaju pojave simptoma gripe, treba se odmah javiti liječniku.


– Zaboravlja se da su i druge bolesti koje prenose komarci, kao što je virus Zapadnog Nila, denga groznica ili chikungunya, jednako opasne i trudnicama ne bi bilo pametno dobiti ih u vrijeme trudnoće – navodi epidemiologinja Pem Novosel.