Argentina

Rezultat apsurdnog zakona o zabrani pobačaja: 11-godišnjakinja morala roditi dijete osobe koja ju je silovala

Portal Novilist.hr

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

Udruge osuđuju argentinske vlasti jer su se oglušile na molbe djevojčice o pobačaju.



Djevojčica (11) kojoj su zbog zaštite identiteta nadjenuli ime Lucia, nakon silovanja je ostala trudna. Nesretno je dijete molilo argentinske vlasti da joj dozvole pobačaj, na što je s vrha vlasti stigao odgovor: “Ne”.


Sirota se djevojčica za vrijeme trudnoće dva puta pokušala ubiti, pa je na kraju morala posjećivati psihologa. “Želim da maknete iz mene ono što je starac stavio unutra”, očajne su riječi djevojčice upućene psihologu, prenosi Guardian. 


Luciu je zlostavljao i silovao, partner njezine bake star 65 godina. Djevojčica ima dvije starije sestre, a sve tri su stavljene pod bakinu skrb nakon što ih je zlostavljao partner njihove majke. 




Lucia je otkrila da je trudna 23. siječnja ove godine, u centru za prvu pomoć na sjeveru pokrajine Tucuman. Tjedan dana kasnije, djevojčica je primljena u bolnicu Eva Peron. Nakon što su vidjeli rane koje su rezultat pokušaja samoubojstava, djevojčicu su stavili pod skrb bolnice. 


Pobačaj je u Argentini ilegalan od 1921. godine. Ali, taj isti zakon dozvoljava pobačaj u slučaju silovanja ili kad je život žene u opasnosti. Doktor je na sudu izjavio da postoji mogućnost da se Lucia suoči s velikim rizikom, ako nastavi trudnoću. 


Zdravstveni tajnik pokrajine Tucuman, Gustavo Vigliocco, tvrdio je da dijete nije htjelo pobačaj. Tu su tvrdnju opovrgnuli aktivisti koji su imali pristup saslušanju na sudu. “Blizak sam i s djevojčicom i s majkom. Dijete želi nastaviti trudnoću. Razmatramo rizike, ali ima ona ima jak sastav i teži više od 50 kilograma”, izjavio je Vigliocco u radijskom intervjuu kojeg prenosi Guardian. 


S obzirom na to da se odluka odgađala do 23. tjedna Lucijine trudnoće, medicinski djelatnici su odlučili napraviti carski rez. Takva je odluka uslijedila nakon sudske odluke da se odmah krene u akciju, zbog tjedna u kojem je trudnoća odmakla. “Spasili smo život jedanaestogodišnje djevojčice koja je mjesec dana mučena od strane provincijskog zdravstvenog sustava”, rekla je Cecilia Ousset, doktorica koja je obavila zahvat, za Guardian.


“Iz izbornih razloga, vlasti su spriječile zakonski prekid trudnoće i prisilili djevojčicu na porod. Noge su mi drhtale kad sam je vidjela, bilo je kao da sam vidjela mlađu kćer. Djevojčica nije u potpunosti razumjela što će se dogoditi”, izjavila je doktorica Ousset za Guardian. Dodala je i da je djevojčica nakon operacije bila u dobrom stanju, ali da nije očekivala da će i beba preživjeti. 


Borci za prava žena u Argentini, ovim su činom zgroženi. “Postoje oni koji muče žrtvu silovanja staru 11 godina. Opasno je što imaju takvu moć i što mi nismo bili u mogućnosti to spriječiti”, napisala je književnica Claudia Piñeiro na svom Twitter profilu. Novinarka Mariana Carbajal, koja je prva u svijetu prenijela ovu tužnu priču nesretne djevojčice, napisala je: “Tucuman je tretirao djevojčicu kao da je inkubator”, prenosi Guardian. 


“Pobačaj je zakonska opcija u slučaju silovanja ili životne ugroze. Država mora omogućiti zahvat. Ovo ovdje je najgori mogući oblik okrutnosti nad djetetom”, rekla je Soledad Deza, iz udruge “Žene za žene”. 


S obzirom da uvijek postoje dvije strane, oglasile su se i “pro-life” skupine iz Argentine. Protivnici pobačaja izjavili su da ovaj slučaj prikazuje njihov moto koji glasi “Spasite oba života.” “Nemoćno i nevino ljudsko biće kojeg su zagovornici pobačaja uspjeli izvući iz majčine utrobe u 24. tjednu i prerano, sad leži s cjevčicama prikopčanim na tijelu i pod rizikom od smrti. Moglo se pričekati još dvadeset dana što bi garantiralo spas oba života. Kakvi gadovi!”, izjavila je Mariana Obarrio, novinarka koja radi za argentinski list koji se deklarirao kao protivnici pobačaja, javlja Guardian. 

Pokušaj legalizacije pobačaja u Argentini nije prošao u kolovozu prošle godine. Zastupnici su glasali da se “ostavi na miru” dugostojeći zakon koji kažnjava žene koje se odluče na pobačaj, s četiri godine zatvora. Zakon nije zaustavio pobačaje. Po procjenama, otprilike svakih 90 sekundi u Argentini jedna žena pobaci, a svake godine se ukupno 450,000 žena podvrgne ilegalnom pobačaju kod neovlaštenih doktora, s nerijetko strašnim posljedicama.