Liberalizacija

Rekordan broj novorođenih u Kini nakon ublažavanja pravila o broju djece

Hina

REUTERS

REUTERS

Prošle godine registrirano je 17,86 milijuna novorođenih dok je godinu prije broj bio 16,55 milijuna, što je povećanje od 7,9 posto u godinu dana, rekao je u nedjelju visoki dužnosnik nacionalnog povjerenstva za zdravlje i obiteljsko planiranje Yang Wenzhuang



Natalitet je prošle godine u Kini zabilježio veći rast nakon što je liberalizirano pravo na drugo dijete, te je broj rođenih dosegao najvišu razinu od početka stoljeća.


Prošle godine registrirano je 17,86 milijuna novorođenih dok je godinu prije broj bio 16,55 milijuna, što je povećanje od 7,9 posto u godinu dana, rekao je u nedjelju visoki dužnosnik nacionalnog povjerenstva za zdravlje i obiteljsko planiranje Yang Wenzhuang.


To je najveći zabilježen broj beba od 2000.




Četrdeset i pet posto njih rođeno je u obiteljima koje su već imale jedno dijete, rekao je Yang koji u tome vidi učinke promjene zakona o broju djece.


Zbog sve većeg starenja stanovništva, Kina je posljednjih godina ublažila politiku jednog djeteta koju je uvela krajem 70-tih godina prošlog stoljeća.


Od 2013. obitelji u kojima je jedan od bračnih drugova bio jedinac imale su pravo imati drugo dijete. Ta je mogućnost dana i svim parovima od 1. siječnja 2016.


Međutim, zbog visokih troškova života brojne obitelji, bez obzira na pravo na drugo dijete, i dalje se zadržavaju na jednom. U anketi koju je prošle godine proveo Savez žena Kine, 53 posto obitelji s jednim djetetom nema namjeru imati još jedno.


Kina je krajem 2015. službeno brojila 1,37 milijardi stanovnika. Peking je početkom 2016. rekao da računa da će se stanovništvo povećati na 1,42 milijarde do 2020., svoj najveći broj dostići oko 2030. s 1,45 milijarda te potom početi padati.