Žrtve rata i njihove obitelji

Reakcije u BiH na presudu Karadžiću: Pravda je ipak stigla, dobio je što je zaslužio

Hina

Reuters

Reuters

»Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla«, kazala je Hini u prvoj reakciji Bakira Hasečić, predsjednica udruge »Žena žrtva rata«, koja je također s galerije pratila izricanje presude



DEN HAAG Predstavnici udruga koje okupljaju žrtve rata iz Bosne i Hercegovine i članovi obitelji nestalih i poginulih burnim su pljeskom na galeriji sudnice Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u srijedu pozdravili odluku prizivnog vijeća koje je ratnom lideru bosanskih Srba izreklo kaznu doživotnog zatvora potvrdivši njegovu odgovornost za najteže ratne zločine uključujući genocid.


»Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla«, kazala je Hini u prvoj reakciji Bakira Hasečić, predsjednica udruge »Žena žrtva rata«, koja je također s galerije pratila izricanje presude.


I ona i ostali članovi udruga koji su doputovali iz BiH u Den Haag na izricanje presude kazali su kako su zadovoljni pravomoćnom osuđujućom presudom i najoštrijom kaznom što ju je izreklo prizivno vijeće.




Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH kazao je Hini kako je strahovao zbog presude s obzirom na izmjene u sastavu sudskog vijeća.


»Sve je dobro prošlo, dobio je (Karadžić) što je zaslužio«, kazao je Mešković.


Istaknuo je kako je presuda dobra i kao osnova za pravnu praksu, ali i za stvaranje povjerenja među ljudima.


Fikret Grabovica, predsjednik udruge koja okuplja roditelje i članove obitelji djece ubijene tijekom opsade Sarajeva, također je za Hinu kazao kako je presudom zadovoljan, posebice što je ona potvrđena u dijelu koji se odnosi na optužbe za genocid, ali i za udruženi zločinački pothvat kada je riječ o opsadi Sarajeva.


»Ja predstavljam roditelje 1600 ubijene djece i nama je važno znati da je sud potvrdio kako je on izdavao zapovijedi za teroriziranje i granatiranje stanovništva«, kazao je Grabovica.


Kazao je kako se nada da bi presuda mogla pomoći tome da se u BiH napokon donese zakon kojim će se sankcionirati nijekanje genocida.


»Vrijeme je da Karadžić definitvno ode na smetlište povijesti, a ne da u nekim krugovima i dalje važi za nacionalnog heroja«, zaključio je Grabovica.


Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je u srijedu kaznu ratnom vođi bosanskih Srba na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude.