Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 4
Sutra: 17° 17° 4
24. travnja 2019.
Policijska akcija

Razbijena banda Romkinja s hrvatskim državljanstvom koje su pljačkale stanove po Španjolskoj

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2015. u 9:23 2015-04-11T09:23:35+02:00

Sjedište bande bilo je u Vinarozu, obalnom gradu s 30.000 stanovnika udaljenom 130 kilometara od Valencije. Policija je ondje počela pratiti »ćelije«, odnosno grupe od po dvije ili tri žene koje bi odande kretale na zadatke diljem Španjolske

MADRID – U Španjolskoj su u koordiniranoj akciji uhićene 52 osobe, od kojih većina žena s hrvatskim putovnicama koje su pljačkale stanove diljem zemlje, priopćila je u subotu policija regije Castellon na jugu Španjolske.

»Razbijena je organizacija specijalizirana za pljačkanje domova, a osim 14 provala u Španjolskoj i jedne u Italiji, optuženi su za prijevare, pranje novca i krivotvorenje dokumenata«, objavila je policija na internetskoj stranici.

Policija nije objavila identitet uhićenih, ali neslužbeno se doznaje da se većinom radi o Romkinjama s hrvatskim državljanstvom.

Istraga je počela početkom srpnja 2013., odmah nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju a putovanje preko granica olakšano.

Sjedište bande bilo je u Vinarozu, obalnom gradu s 30.000 stanovnika udaljenom 130 kilometara od Valencije. Policija je ondje počela pratiti »ćelije«, odnosno grupe od po dvije ili tri žene koje bi odande kretale na zadatke diljem Španjolske.

Njihovim praćenjem utvrđeno je da pripadaju kriminalnoj grupi i da imaju lažne dokumente. U završnom dijelu operacije prošli tjedan uhićeno je deset osoba koje su upravljale »ćelijama«.

Oni su pružali logističku potporu nabavljajući automobile kojima su pljačkašice odlazile i u najudaljenija mjesta, poput grada Santandera na sjeveru ili Seville na zapadu. Također su im davali upute i detalje lokacija.

Među privedenima je i voditelj jedne španjolske tvrtke za nekretnine, koja je vjerojatno imala informacije o u kućama i stanovima. Vrata su otvarali čvrstim plastičnim karticama koje uklanjaju zaštitu, a u slučaju da to nije prolazilo uništavali bi ključanicu na bravi. Uhićena je i jedna osoba iz tvrtke za iznajmljivanje vozila.

Ista vozila opažena su u regijama Baskiji i Kataloniji te gradovima Madridu, Zaragozi, Valenciji i Salamanci gdje su muškarci razvozili žene koje su pljačkale.»U njima su uvijek bile osobe hrvatskog podrijetla«, napominju u policiji.

U prostorijama u koje je upala policija u završnoj akciji pronađeno je 800.000 lažnih švicarskih franaka, sat Rolex ukraden 2009. u Italiji, te različiti dokumenti i računala kojima su se služili u pohodima.

Hrvatsko veleposlanstvo u Madridu u petak navečer nije bilo dostupno za komentar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja