Simbolički čin

Ratni veterani iz Srbije odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

Hina

Skupina ratnih veterana iz Srbije i Bosne i Hercegovine zajednički je u subotu posjetila Srebrenicu i u memorijalnom središtu u Potočarima odala počast Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine koji su počinile snage bosanskih Srba



SARAJEVO – Skupina ratnih veterana iz Srbije i Bosne i Hercegovine zajednički je u subotu posjetila Srebrenicu i u memorijalnom središtu u Potočarima odala počast Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine koji su počinile snage bosanskih Srba.


Posjet je, prema lokalnim medijima u BiH, organiziran u povodu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije i sa željom da se zločin u Srebrenici više nikada ne ponovi.»Ono što ova skupina ljudi čini je preuzimanje osobne odgovornosti i mislim da to ima simbolično značenje za našu regiju i da je to ono što je potrebno«, izjavio je Nenad Vukosavljević, koji je u Srebrenicu stigao iz Beograda. Kazao je kako je gubitak svakog ljudskog života tragedija, no »srebrenički zločin je poseban« jer je njegove razmjere teško pojmiti.Mirovni aktivist Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva Adnan Hasanbegović je podsjetio kako se susreti veterana, odnosno zajednički obilasci stratišta, organiziraju već dvanaest godina.»To mi daje nadu da bismo ubuduće više ovakvih stvari mogli raditi zajedno i time u našim društvima pokušati izgraditi zajedničku kulturu sjećanja«, kazao je Hasanbegović. Članice udruge »Majke enklave Srebrenica i Žepa« pozdravile su dolazak ratnih veterana iz Srbije, ocijenivši da on ima veliko simboličko značenje i ohrabrenje članovima obitelji žrtava.»Voljela bih da su došli i političari i da se i oni iskreno poklone žrtvama genocida«, kazala je Hatidža Mehmedović iz udruge srebreničnih majki.