Između Kijeva i Moskve

Rat riječima ruskog i ukrajinskog patrijarha uoči Uskrsa

Hina

Zemlja koja nam je jamčila teritorijalnu cjelovitost je izvršila agresiju. Bog ne može biti na strani zla, zato je neprijatelj ukrajinskog naroda osuđen na poraz, rekao je ukrajinski patrijarh Filaret

MOSKVA Pravoslavni patrijarsi Kijeva i Moskve su se u subotu upustili u rat riječima nekoliko sati prije Uskrsa dok na istoku Ukrajine traje oružana proruska pobuna.U uskrsnoj poruci ukrajinskom narodu koji je na teškim iskušenjima, patrijarh Kijeva Filaret je rekao da je ruski neprijatelj osuđen na propast. »Zemlja koja nam je jamčila teritorijalnu cjelovitost je izvršila agresiju. Bog ne može biti na strani zla, zato je neprijatelj ukrajinskog naroda osuđen na poraz«, rekao je patrijarh Filaret.»Isus je patio, umro je i zatim je uskrnuso i pobijedio zlo. To će uvijek biti tako. Bog će nam pomoći da uskrsnemo Ukrajinu«, zaključio je. Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril je uoči Uskrsa u subotu pozvao na molitvu kako »nitko ne bi uništio ‘Svetu Rusiju’« otimanjem Ukrajine i naglasio da su svi pokušaji u prošlosti propali.U katedrali Krista spasitelja u Moskvi partijarh Kiril je moleći na koljenima za Ukrajinu rekao da »danas moraju moliti za ruski narod koji živi u Ukrajini i da Gospodin pošalje mir u Ukrajinu i da okonča planove onih koji žele uništiti »Svetu Rusiju«.

»To se dogodilo puno puta u povijesti i nitko nikada nije uspio«, dodao je prema tekstu video snimke na stranici partijarhata.


»Ukrajina je politički strana zemlja, ali duhovno i povijesno to nije slučaj. Mi smo jedan narod pred Bogom, dijelimo istu pravoslavnu vjeru, bez obzira što mislili oni koji govore da ukrajinski narod ima druge religije«, rekao je.


Zatim je dodao da se moli da vlast bude izabrana za zakonit način i da promijene koje danas želi narod Ukrajine budu unesene u zakon.




Rusija osporava zakonitost proeuropljana koji su trenutačno na vlasti u Kijevu, nakon što je proruski predsjednik Viktor Janukovič smijenjen krajem veljače nakon tri mjeseca prosvjeda koji su završili krvoprolićem.