Odgovor na tursku operaciju

Raketama iz Sirije pogođen turski pogranični grad

Hina

Tri su rakete oštetile dvije zgrade dok je četvrta pala na prazno zemljište u središtu grada i nema ozlijeđenih. Prema pisanju agencije turske snage sigurnosti osvetile su se za napad



ISTANBUL Dan nakon početka turske vojne operacije u susjednoj Siriji četiri rakete ispaljene sa sirijskog teritorija pogodile su u nedjelju rano ujutro turski pogranični grad Kilis, objavila je turska državna agencija Anadolija.


Tri su rakete oštetile dvije zgrade dok je četvrta pala na prazno zemljište u središtu grada i nema ozlijeđenih. Prema pisanju agencije turske snage sigurnosti osvetile su se za napad.


Turska je u subotu započela vojnu operaciju zračnim udarima na snage kurdskih militanata u sirijskoj pokrajini Afrin. Turska militante koji djeluju pod nazivom Jedinice narodne zaštite (YPG) smatra terorističkom organizacijom i optužuje ih da su sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK) koja vodi pobunu na jugoistoku Turske.




Turski premijer Binali Yildirim najavio je kako će turske kopnene snage u nedjelju izvesti »neophodne aktivnosti« na području Afrina. On je u subotu navečer kazao kako su turske snage uništile gotovo sve ciljeve koje su identificirale u toj pokrajini.


Pogođeno je 108 meta koje su pripadale kurdskim militantima koji u gotovo sedmogodišnjem sirijskom ratu uživaju američku potporu zbog toga što ih Washington smatra saveznicima u borbi protiv Islamske države. Ta operacija povećava izglede za daljnje pogoršavanje tursko-američkih odnosa.


Turska je objavila da joj na terenu u Siriji pomažu sirijski pobunjenici, pripadnici Slobodne sirijske vojske.


Kurdski militanti (YPG) objavili su da je u turskim napadima ubijeno šest civila i tri njihova borca, a ranjeno je 13 osoba. U Afrinu živi više od milijun ljudi i mnogi su izbjegli iz drugih dijelova Sirije pred borbama.Pentagon je u subotu kazao kako SAD poziva umiješane u sukob da se umjesto toga usmjere na borbu protiv Islamske države. »Potičemo sve strane da izbjegnu eskalaciju sukoba i fokusiraju se na najvažniju zadaću – poraz IS-a«, kazao je dužnosnik Pentagona.

Zbog turskog napada intenzivne diplomatske aktivnosti


State Department je objavio da je američki državni tajnik Rex Tillerson razgovarao s ruskim i turskim ministrom vanjskih poslova no nije otkrio detalje tih razgovora.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je s američkim kolegom prema ruskom ministarstvu vanjskih poslova razgovarao o stanju u Siriji, o pitanjima povezanim s osiguravanjem stabilnosti na sjeveru zemlje a također su spomenuli pitanja procesa mirnog rješenja sukoba u Siriji pod okriljem UN-a, posebice u kontekstu Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji će biti održan krajem siječnja u Sočiju. Taj razgovor je održan na američku inicijativu, dodaje se.


Moskva je zabrinuta zbog turske ofenzive u Afrinu i rusko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu pozvalo strane na suzdržanost.


O situaciji u Siriji u subotu su razgovarali telefonski i načelnici glavnog stožera američke i ruske vojske Valerij Gerasimov i Joseph Dunford, objavili su ruski izvori ne otkrivajući detalje razgovora.


Ruski vojnici su otišli iz područja Afrina na sjeveru Sirije, navelo je u subotu rusko ministarstvo obrane. Zapovjedništvo ruskih snaga u Siriji je poduzelo mjere za sigurnost ruskih vojnika koji su raspoređeni u području Afrina i te su postrojbe povučene prema Tal Rifaatu kako bi se spriječile moguće provokacije i isključila svaka prijetnja ruskim vojnicima, dodaje isti izvor.


Turska agresija na Afrin


Rusija od rujna 2015. vojno podržava snage režima Damaska protiv džihadista. Bez obzira na djelomično povlačenje njezinih postrojbi, Rusija u Siriji i dalje ima tri bojne vojne policije, zadržala je zrakoplovnu bazu Hmeimim i vojnu pomorsku bazu Tartus, kao i svoj Centar mirenja zaraćenih strana.


Ruski zastupnik Franz Klintsevič kazao je u subotu da će Rusija poduprijeti Siriju diplomatski i zahtijevati u UN-u da Turska prekine svoju operaciju.


Sirijska vlada tursku je operaciju osudila kao »tursku agresiju na Afrin«, poručivši da se radi o sirijskom državnom teritoriju.


Turski napad uslijedio je nakon tjedana upozorenja turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i članova njegove vlade. Tursku je posebno razljutila američka najava obuke 30.000 kurdskih militanata na sjeveroistoku Sirije. Jačanje kurdskih militanata u Siriji Ankara doživljava kao prijetnju jer strahuje od stvaranja neovisne kurdske države na svojoj južnoj granici.