Daleko je rješenje

Rajoy odbacio sve prijedloge posredovanja između Madrida i Katalonije jer im nema mjesta

Hina

Španjolski premijer Mariano Rajoy / Foto REUTERS

Španjolski premijer Mariano Rajoy / Foto REUTERS

"Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti", rekao je premijer konzervativne vlade obraćajući se zastupnicima španjolskog parlamenta pošto su u ponedjeljak katalonski zagovornici odcjepljenja pročitali izjavu o neovisnosti.



MADRID – Španjolski premijer Mariano Rajoy odbacio je u srijedu različite ponude posredovanja između središnje vlade u Madridu i pokrajinske u Kataloniji kako bi se pronašlo rješenje za najtežu krizu u novijoj povijesti te zemlje jer smatra da nema mjesta medijaciji između zakona i nepoštivanja zakona. 


“Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti”, rekao je premijer konzervativne vlade obraćajući se zastupnicima španjolskog parlamenta pošto su u ponedjeljak katalonski zagovornici odcjepljenja pročitali izjavu o neovisnosti. 


U polusatnu govoru Rajoy je optužio katalonske zagovornike neovisnosti da pričaju “bajke”, skreću u “radikalnost, neposluh i kaos dosad neviđen u novijoj povijesti” Španjolske. 




U rukama (predsjednika Katalonije Carlesa) Puigdemonta je moć da stvari “vrati u zakonski okvir”, poručio je Rajoy i svojim protivnicima pripisao odgovornost za sva zla koji pogađaju Kataloniju, sjeveroistiočnu pokrajinu Španjolske podijeljenu između pristaša neovisnosti i onih koji žele njezin ostanak u sastavu Španjolske. 


U kratkom televizijskom obraćanju Rajoy je ranije u srijedu pozvao Puigdemonta da se izjasni je li proglasio neovisnost i upozorio ga da bi ako je proglasio neovisnost, Madrid mogao aktivirati članak 155 španjolskog ustava na temelju kojeg može ukinuti katalonsku političku autonomiju i preuzeti upravljanje nad pokrajinom.


Nakon tog upozorenja Rajoya je oporbena ljevica zasula kritikama poručivši mu neka posegne za političkim prijedlozima kako bi riješio krizu. Ljevica optužuje Mariana Rajoya da je izravno odgovoran za katalonsku krizu jer je na poticaj njegove Narodne stranke (PP) 2010. godine djelomično ukinut Statut autonomije Kataloniji. 


Pod pritiscima sa svih strana, uključujući europsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu španjolsku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku” no istodobno je odgodio provedbu odluke kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom.