Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Kriminalna mreža

ROBOVI U DEŽELI Slovenska policija u akciji na ilegalne ''call centre'' za financijske prijevare, više uhićenih

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. siječanj 2018. u 17:29 2018-01-18T17:29:35+01:00

Slovenska policija u četvrtak je uhitila više osoba koje sumnjiči za trgovinu ljudima i organiziranje financijskih prijevara telefonom preko mreže »pozivnih centara« na području policijskih uprava Maribor, Ljubljana, Celje i Kranj.

Šef odjela mariborske kriminalističke policije kazao je da su u akciji uhićenja i pretrage više stanova i vozila sudjelovali i pripadnici specijalne policije.
Među uhićenima su tri slovenska državljana koji su zajedno sa stranim osumnjičenicima prije više od dvije godine na više lokacija u Sloveniji unajmili objekte u kojima su smjestili telekomunikacijsku tehnologiju za »call centre« preko kojih kojih su se vršile financijske prijevare.
U spomenutim su centrima »radili« strani državljani kojima je bila oduzeta sloboda kretanja.

Dosadašnji tijek istrage govori da je u Sloveniji bilo organizirano osam takvih centara, a u njima je otkriveno 36 stranaca, uglavnom iz Republike Kine i Tajvana.
Još nije sigurno jesu li među njima možda bili i neki od organizatora prijevara, navode slovenski mediji koji, pozivajući se na neslužbene izvore, dodaju da su danas u tijeku slične operacije i u Češkoj i Hrvatskoj.
Policija je popodne na konferenciji za novinare navela da su se ovakve prijevare, s kojima se slovenski kriminalisti susreću prvi put, već događale u Europi te da je jedan od nedavnih slučajeva bio u Španjolskoj.

Prijevare se odvijaju tako da se iz pozivnih centara telefonom od stranaka pokušava doći do njihovih identifikacijskih podataka, nakon čega ih se nastoji uvjeriti da novac doznače na tzv. »sigurne račune«. U slovenskoj policiji kažu da je većina žrtava iz Azije.
Neki mediji neslužbeno navode da je u četvrtak uhićeno pet slovenskih državljana i tri stranca, ali da se i dalje istražuje jesu li neki od onih koji su radili u call centrima možda i organizatori prijevara.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.