Treba regulirati cijene

ROAMINGA NEMA, IDE SE DALJE Međunarodni pozivi unutar EU-a uskoro će pojeftiniti?

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasovao je ovog tjedna o novim EU pravilima u području telekomunikacija, zatraživši, među ostalim, da međunarodni pozivi unutar EU-a – s fiksnih ili mobilnih telefona – ne budu značajno skuplji od poziva unutar jedne države



ZAGREB Nakon ukidanja naknada za roaming, zastupnici Europskog parlamenta žele da se na razini Europske unije reguliraju i cijene telefonskih poziva iz jedne u drugu članicu EU-a.


Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasovao je ovog tjedna o novim EU pravilima u području telekomunikacija, zatraživši, među ostalim, da međunarodni pozivi unutar EU-a – s fiksnih ili mobilnih telefona – ne budu značajno skuplji od poziva unutar jedne države.


Promjena situacije


Njihov prijedlog dio je šire reforme pravila u tom sektoru o kojoj se trenutačno raspravlja.




»Cijene telefonskih poziva postojano padaju u zadnja dva desetljeća, ali kada se radi o pozivima u druge članice EU-a, cijene su i dalje visoke. No, situacija bi se mogla promijeniti jer Parlament razmatra planove da se spriječi da pozivi s fiksnih i mobilnih linija u druge EU zemlje budu neopravdano skuplji od poziva unutar zemlje«, izvijestili su iz Europskog parlamenta nakon sjednice nadležnog Odbora.


Prema njihovom tumačenju, međunarodni pozivi mogu stajati i do jednog eura po minuti »što je značajno skuplje od korištenja telefona tijekom boravka u inozemstvu, odnosno od tzv. naknada za roaming«. Članovi Odbora su se složili da bi tvrtke trebale opravdati kada korisnicima naplaćuju dodatne naknade za pozive u drugu zemlju članicu.


Na cijene prekograničnih telefonskih razgovora unutar EU-a prošle je godine Europsku komisiju upozorila skupina zastupnika Europskog parlamenta, među kojima i nekolicina iz Hrvatske. Podsjetivši da će se u lipnju 2017. godine ukinuti naknade za roaming, u svom su pitanju Komisiji istaknuli da uredba, kojom je reguliran roaming, ne obuhvaća mobilne pozive i SMS poruke unutar EU-a »koji počinju u državi u kojoj je sklopljen ugovor o pretplati, a završavaju u drugoj državi članici«. »To dovodi do neprimjereno visokih naknada za potrošače (npr. često 1 EUR/min za telefonske razgovore, odnosno 0,5 EUR za SMS poruke) i neprihvatljive situacije u kojoj pozivi u inozemstvu mogu biti jeftiniji nego kod kuće. U digitalnom svijetu nema mjesta za granice, a takva zastarjela praksa ne pripada 21. stoljeću«, ustvrdili su tada eurozastupnici.


Slijede pregovori


Ovotjedno glasovanje nadležnog Odbora pozdravila je Europska potrošačka organizacija. Za njih je logično da se, nakon roaminga, EU pozabavi i cijenama međunarodnih poziva unutar Unije. »Na istinski jedinstvenom tržištu, telefonski pozivi i poruke ne smiju biti skuplji samo zato što potrošač kontaktira nekoga tko živi u drugoj zemlji članici EU-a«, poručila je Monique Goyens, pdosjetivši da potrošači više nemaju velike troškove kada putuju u inozemstvo (zbog ukidanja naknada za roaming) pa isto očekuju i kada su kod kuće.


Stajalište Odbora mora potvrditi Europski parlament na plenarnoj sjednici. Nakon toga slijede pregovori s Vijećem, odnosno zemljama članicama o konačnoj verziji reforme.