Nedostatak parkirališnih mjesta

RJEŠAVA SE VELIKI PROBLEM U planu izgradnja novog dječjeg vrtića i garaže na Rastočinama

Ljiljana Hlača

Rastočine – kad će početi gradnja garaže, zasad je nepoznato / Snimio Sergej DRECHSLER

Rastočine – kad će početi gradnja garaže, zasad je nepoznato / Snimio Sergej DRECHSLER

Ovdje je situacija alarmantna zbog specifične konfiguracije, velike izgrađenosti, ali i činjenice što Grad Rijeka nije baš dobro gospodario sa »svojim« zemljištem te je mnoge terene koji bi danas dobrodošli odlučio prodati, smatraju u Mjesnom odboru Škurinjska draga



RIJEKA Rastočine će dobiti novi vrtić, nova lokacija bit će južna strana Ulice Petra Kobeka, a na mjesto starog vrtića koji je sada između nebodera trebala bi se graditi garaža, obećava Grad Rijeka. Kada će se to dogoditi, to se ne precizira, kao ni to hoće li garaža  biti pod naplatom ili ne.


Ali zasigurno je riječ o zahvatima koji su po realizaciji, rekao bi narod, na dugom štapu iako je izrada projektne dokumentacije za vrtić u izradi. Ova vijest možda će razveseliti stanare tog kvarta, osobito one koji žive u eševima, ali istovremeno i rastužiti jer njihov problem ostaje i dalje problem. Barem na još neko vrijeme.


Naime, Rastočine su se našle u središtu zbivanja nakon što je prije nekoliko tjedana održan zbor građana, a tema je bila nedostatak parkirališnih mjesta. Mnogi će reći da se time suočava gotovo svaki riječki kvart, no, u ovom Odboru smatraju da je kod njih situacija najgora – osobito u ulicama Rastočine, Mihačeva draga i Porečka ulica.




– Ovdje je situacija alarmantna zbog specifične konfiguracije, velike izgrađenosti, ali i činjenice što Grad Rijeka nije baš dobro gospodario sa »svojim« zemljištem te je mnoge terene koji bi danas dobrodošli odlučio prodati. Riječ je o terenima gdje je sada autokuća odnosno gdje je nekada bila tržnica, zatim ex Instalater, te lokacija privatne stomatološke poliklinike u Mihačevoj dragi, naveli su u Odboru. A neki su nadodali »da je ovo  najgori mjesni odbor ikad, da Grad sve radi bez suglasnosti stanara, a priča o premještanju vrtića još je iz doba Linića«.


Upitali smo i Grad Rijeka za komentar. Oni navode da baš nisu mogli utjecati na prodaju lokacija gdje je bivši Instalater i tržnica jer je riječ o privatnim parcelama. Dok je u slučaju »ordinacije« prodan samo onaj dio koji nije mogao poslužiti za formiranje parkovne površine. Riječ je o nekih sto četvornih metara.


Nadalje, u Gradu smatraju da će se lakše disati kada nikne već najavljena poslovno-stambena zgrada na mjestu bivšeg Instalatera.


– Od ukupno 900 parkirališnih mjesta, 150 mjesta će biti za stanare. Isto tako, bit će puno bolje kada Mjesni odbor realizira svoj plan iz 2019. godine. Naime, temeljem njega, Odbor ima u planu tri do četiri lokacije urediti za parkirališta, a o kojima se na skupu nije baš govorilo. Drugim riječima, u ovom slučaju – strpljen spašen.