Provokacija prije komemoracije

RAT PLOČAMA Srbi u Srebrenici postavili ploču u “spomen na nevino stradale srpske žrtve muslimanskih hordi”

Hina

Reuters

Reuters

Mi nemamo odobrenje za postavljanje spomen-ploče, ali nemaju ni drugi. Hoćemo da budemo ravnopravni i da i mi obilježimo mjesta na kojima su mučeni i ubijani Srbi i da se zna istina, istakao je Pavlović



Svojevrsni rat spomen-pločama poveli su srpski aktivisti u Srebrenici u očekivanju komemoracije genocida u tom gradu, javljaju lokalni mediji.


Udruženja građana »Istočna alternativa« postavilo je prije dva dana na zgradu bivše policijske stanice spomen ploču na kojoj, između ostalog, piše da je postavljena u slavu i spomen nevino stradalim srpskim žrtvama koje su počinile »muslimanske horde Srebrenice«.


Prema aktivistima ploča uklonjena u četvrtak 17 sati. Predsjednik udruženja Vojin Pavlović izjavio je da ne zna tko je to učinio, ali je dodao da će nestanak ploče prijaviti Stanici javne sigurnosti.




Njezino uklanjanje prije dva dana su tražili bošnjački čelnici, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik općinskog načelnika Hamdija Fejzić, ističući da je ploča nelegalno postavljena.


Mi nemamo odobrenje za postavljanje spomen-ploče, ali nemaju ni drugi. Hoćemo da budemo ravnopravni i da i mi obilježimo mjesta na kojima su mučeni i ubijani Srbi i da se zna istina, istakao je Pavlović.


Bošnjački mediji ocjenjuju da se radi o provokaciji u gradu u kojem je prije 24 godine ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena, te da će i ove godine u Potočarima biti pokopani identificirani posmrtni ostaci 26 žrtava srebreničkog genocida.