Migrantska kriza

RADI SE NA DOGOVORU Macron i Merkel žele vraćati migrante u zemlje u kojima su ušli u EU

Hina

Reuters

Reuters

»Surađivat ćemo s više zainteresiranih zemalja članica na međuvladinu rješenju ili na rješenju između više vlada«, rekao je Emmanuel Macron na tiskovnoj konferenciji s Angelom Merkel bizu Berlina

 Francuski predsjednik i njemačka kancelarka objavili su u utorak da rade na dogovoru nekih zemalja Schengenskog prostora po kojemu bi se tražitelje azila vraćalo u zemlju u kojoj su prvi put registrirani. »Surađivat ćemo s više zainteresiranih zemalja članica na međuvladinu rješenju ili na rješenju između više vlada«, rekao je Emmanuel Macron na tiskovnoj konferenciji s Angelom Merkel bizu Berlina. Dogovor ide k tome da se tražitelje azila »može što brže vratiti u zemlju u kojoj su bili registrirani«, dodao je.Većina migranata koji dolaze u Njemačku ili u Francusku sada stižu iz Libije preko Italije koja ih treba upisati u bazu podataka EURODAC. Po europskim zakonima, zemlja u kojoj se migranti registriraju mora u načelu obraditi njihov zahtjev za azil, ali se taj sustav nakon migrantske krize 2015. zapravo nije poštovao kako bi se poštedjelo zemlje poput Italije i Grčke, glavne zemlje ulaska u Europu.To je pitanje u središtu trenutačne krize njemačke vlade. Ako pregovori o kojima govori Macron uspiju, mogli bi omogućiti Merkel da je riješi i spriječi raspad koalicijske vlade koja je na vlasti tek tri mjeseca.

»Mi smo za koordinirano djelovanje, bolje bi bilo da je ono na europskoj razini, ali to je jako teško, zato suradnja nekih zemalja mora također biti opcija«, potvrdila je Merkel dok mnoge članice, ponajprije Poljska i Madžarska, ne žele nositi migrantski teret kancelarke.


Usto je pozvala na »znatno povećanje osoblja Frontexa«, agencije zadužene za nadzor vanjskih granica EU-a.Merkel je zajedno s Macronom spomenula i mogućnost »mehanizama« koji će priječiti dolazak ekonomskih migranata u zemlje tranzita u EU, poput Libije. Oni bi mogli poprimiti oblik centara u Sjevernoj Africi koji će biti pod nadzorom UN-a.

Francusko-njemački susret u utorak događa se »u trenutku istine za svaku našu zemlju i za naš kontinent. To je možda i civilizacijski izbor«, rekao je Macron, između »onih koji bi htjeli reći (…) da ovakvu Europu treba raspustiti« i onih, kao što su on i Angela Merkel koji žele »da ta Europa ide naprijed«.