Porazna statistika

RADE NOŽEVI I PIŠTOLJI: Otočki metropolis postaje sve opasniji po život. Po nasilju je prestigao New York

Doris Žiković

foto: David Iliff/Wikipedia

foto: David Iliff/Wikipedia

"Neosporna je činjenica da se virus nasilja enormno širi. Ono je zahvatilo različite dijelove društva. To se može riješiti samo na holistički način. Iz ovog problema se ne može izaći samo policijskim uhićenjima i pretresima. To se mora spriječiti preventivno u suradnji s društvenim zajednicama."



London je po broju počinjenih ubojstava ove godine prvi put pretekao Njew York, piše Sunday Times. Prema policijskim statistikama, tijekom veljače i ožujka ove godine u Londonu je ubijeno 37 osoba, a u New Yorku 35, pokazale su statistike.


Kako prenosi BBC, od početka godine, 46 osoba u Londonu bilo je smrtno izbodeno nožem ili upucano, dok je u New Yorku registrirano 50 takvih slučajeva. Međutim, dok se od siječnja stopa ubojstava u New Yorku smanjuje, u Londonu raste, prenosi BBC. Od 46 ubojstava u 2018. godini, koje je istraživala Metropoliten policija, 31 je izvršeno nožem. Bivši pripadnik Metropoliten policije Liroy Logan izjavio je da je to dokaz da je nasilje u Londonu postalo poput virusa. Logan, koji se umirovljen 2013. godine, rekao je da ne razumije kako su stvari izmakle mjerodavnima iz kontrole.


“Neosporna je činjenica da se virus nasilja enormno širi. Ono je zahvatilo različite dijelove društva. To se može riješiti samo na holistički način. Iz ovog problema se ne može izaći samo policijskim uhićenjima i pretresima. To se mora spriječiti preventivno u suradnji s društvenim zajednicama”, ustvrdio je Logan.




Londonski gradski parlament poručio je da su veoma zabrinuti zbog porasta kriminala počinjenog hladnim oružjem, no unatoč tome su naglasili da prijestolnica Velike Britanije ostaje “jedan od najsigurnijih svjetskih gradova”, u čemu se baš iznesene statistike ne podudaraju.


“Policija naporno radi s partnerima kako bismo dokučili zbog čega dolazi do porasta nasilja i činimo sve što možemo da spriječimo ove tragedije”, rekao je portparol Metropoliten policije.


U veljači je policijska povjerenica Metropoliten policije Cressida Dick posjetila policiju u Glasgowu kako bi se upoznali s pristupom u javnom zdravstvu koji je u Škotskoj značajno smanjio stopu ubojstava. Kako se navodi, u planu je da posjete New York, Zapadni Midlands, Darem, Avon i Somerset te da primjene njihove metode u spriječavanju stope kriminala. U međuvremenu, britanska je vlada naručila da se snimi serija reklama, vrijednih 1,3 milijuna funta, koje će prikazivati, između ostaloga i putem društvenih mreža, kako bi mlade od 10 do 21 godine odvratila od nasilja hladnim oružjem. Reklame prikazuju tinejdžere izbodene nožem.