Sjeverna Koreja i Rusija

Putin i Kim u Vladivostoku: ‘Drago mi je vidjeti vas ovdje…’ Pjongjang prijeti ‘primjerenim odgovorom’ SAD-u

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Nakon ceremonijalnog pozdrava dvojica čelnika razgovarat će nasamo, a nakon toga trebali bi slijediti prošireni razgovori, navodi ruska novinska agencija TASS. Nakon razgovora se ne očekuje službena izjava.



MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak su počeli svoj prvi službeni sastanak u dalekoistočnoj ruskoj luci Vladivostoku.


“Drago mi je vidjeti vas ovdje”, rekao je Putin Kimu te dodao da se nada kako bi mogao pomoći u rješavanju spora između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog sjevernokorejskoga programa nuklearnog oružja.


“Pozdravljamo Vaše napore na razvoju međukorejskoga dijaloga i na normalizaciji sjevernokorejsko-američkih odnosa”, dodao je.




Snimke prikazuju dvojicu čelnika kako se rukuju na početku susreta koji se održava pod visokom sigurnošću na Ruskom otoku, u dijelu sveučilišnog kampusa, prije nego su sjeli i smiješili se pred kamerama.


Nakon ceremonijalnog pozdrava dvojica čelnika razgovarat će nasamo, a nakon toga trebali bi slijediti prošireni razgovori, navodi ruska novinska agencija TASS. Nakon razgovora se ne očekuje službena izjava.


Tema razgovora bit će i gospodarska suradnja između dviju zemalja.


Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači. Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose.


Washington želi da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja, dok Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija koje pritišću njezino gospodarstvo.


Međutim, ostvaren je slab napredak u odnosima nakon prvog susreta na vrhu Trumpa i Kima prošle godine u Singapuru, a napetosti su se nastavile.


Tako je Sjeverna Koreja u travnju zatražila da američki državni tajnik Mike Pompeo više ne sudjeluje kao glavni pregovarač u međusobnim pregovorima te da ga zamijeni “netko zreliji”.


Prijetnja odmazdom


U isto vrijeme, Pjongjang je uzaprijetio “primjerenim odgovorom” tri dana nakon što su Južna Koreja i SAD počele dvotjedne zajedničke zračne vježbe.


Južnokorejski “podmukli čin” “uvelike nas je razočarao” i znači “vojnu provokaciju”, rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog odbora za ponovno ujedinjenje, a prenosi državna novinska agencija KCNA. 


Vježbe su smanjena alternativa dosadašnjim velikim vježbama Max Thunder koje su od 2009. svake godine održavale Južna Koreja i SAD.


Dvije zemlje također su najavile obustavu nekoliko velikih zajedničkih vojnih vježbi tijekom prošle godine, uključujući Foal Eagle i Key Resolve u ožujku, u sklopu diplomatskog pritiska na Sjevernu Koreju radi njezine denuklearizacije. 


Pjongjang je na te vježbe dugo gledao kao na provokaciju i probu za invaziju na Sjevernu Koreju.


Glasnogovornik je u četvrtak rekao da promjene “nikada ne mogu prikriti agresivan, ofenzivan i sukobljujući značaj njihovih neprijateljskih postupaka, bez obzira na to kako se oni trudili ostaviti dojam ‘smanjenja opsega’ zamjenom kodnog imena”.


Vježbe su “izravan izazov” deklaraciji iz Panmunjoma koju su potpisali čelnici dviju Koreja prošle godine, rekao je glasnogovornik te dodao: “Naša će vojska odgovoriti na primjeren način”.


Napetosti između dviju Koreja porasle su nakon neuspjeha summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga čelnika Kim Jong Una u Hanoiju u veljači te neuspjeha postizanja dogovora o denuklearizaciji.