Ministrica vanjskih poslova na Ohridu

Pusić: Zapadni Balkan treba zadržati u fokusu EU-a

Hina



ZAGREB – Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u ponedjeljak u Ohridu na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI) kako je važno među državama zapadnog Balkana održati perspektivu budućeg članstva u EU-u, priopćeno je iz MVEP-a.


Pusić je u govoru istaknula kako Srednjoeuropska inicijativa okuplja zemlje koje su dio EU-a, ali i one koje još uvijek čekaju na članstvo. Poručila je kako zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu, ali u sadašnjem trenutku važno je među njima održati na životu perspektivu budućeg članstva u EU.


To je važno i za te zemlje, ali i za cijelu regiju i njenu stabilnost, rekla je Pusić.




Naglasila je da će Hrvatska nastaviti raditi sa susjednim državama na potrebnim reformama, ali i s europskim institucijama kako bi europska perspektiva regije ostala u središtu interesa EU-a, kazala je ministrica.


Dodala je da trenutno treba osmisliti strategiju za Makedoniju koja bi tu zemlju približila europskom putu.


Pusić je istaknula i potrebu za ekonomskom suradnjom među državama SEI-ja pri čemu bi osobito trebalo razvijati ideju o regiji kao jedinstvenom investicijskom području, osobito za države Dalekog istoka ili Latinske Amerike koje neće doći i investirati u jednu određenu zemlju, nego koje bi bile više zainteresirane za regiju kao jedno cjelovito investicijsko okruženje.


Ako postoji zajednički interes država regije, to je svakako politička stabilnost koja dolazi ispred svega, kazala je ministrica jer ako postoji nestabilnost u jednom dijelu regije, to će svakako utjecati na trgovinu i na privlačnost svake od država regije kao mjesta za sigurno ulaganje.


Ministrica je istaknula kako je područje zajedničke suradnje u regiji svakako i energetska sigurnost. Države koje nisu trenutno uključene u takvu suradnju, kao što je Makedonija, svakako se trebaju uključiti u suradnju oko energetskih pitanja jer to nije važno samo za Makedoniju, nego za sve nas, rekla je ministrica.