Opet hospitalizirana

Prvi takav slučaj u svijetu: Žena koja je preboljela koronavirus, ponovno je pozitivna

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters

Vlasti te prefekture vjeruju da je virus ili ostao u njezinim sistemu ili se žena ponovno zarazila



Japanka koja je bila zaražena koronavirusom te je otpuštena iz bolnice nakon što se izliječila, ponovno je pozitivna na prisustvo virusa, javlja South China Morning Post.


Žena u četrdesetim godinama liječena je u bolnici u Osaki, a radi kao turistička vodičkinja. 


Vozila se autobusom zajedno s turistima iz Wuhana odakle je zaraza koronavirusom krenula prošlog prosinca. Žena je testirana 29. siječnja i nalaz je bio pozitivan, a iz bolnice je puštena 6. veljače nakon što su joj nalazi bili negativni, a ona posve bez simptoma i zdravam, prenosi Jutarnji.




No 19. veljače ponovno je osjetila bol u prsima te je ponovno došla na testiranje, a nalaz je potvrdio prisutnost virusa Covid-19.


Nakon što je prvi put napustila bolnicu, žena je nosila masku i boravila kod kuće. Nije išla na posao i nije ni sa kime kontaktirala. Sada je opet hospitalizirana.


Vlasti te prefekture vjeruju da je virus ili ostao u njezinim sistemu ili se žena ponovno zarazila.


Stručnjak za zarazne bolesti sa Sveučilišta Osaka kaže da ljudi koji su jednom bili zaraženi, razviju antitijela koja ih štite od ponovne zaraze.


Međutim, ako antitijela nije bilo, osoba se može ponovno zaraziti istim virusom ili se virus nedetektiran u tijelu može ponovno proširiti, piše portal NHK World Japan.


Ovaj slučaj dospio je u javnost samo dan nakon što je japansko Ministarstvo zdravstva branilo svoj oprezni pristup testiranju na koronavirus. U zemlji je potvrđeno 186 slučajeva zaraze koronavirusom uz onih 705 slučajeva s kruzera Diamond Princess koji je usidren pored Yokohame. Umrlo je sedam ljudi, uključujući četiri s broda.