Nobelovka

Prvi povratak u Pakistan nobelovke Malale Jusafzai

Hina

Malala Jusafzai / Foto: REUTERS

Malala Jusafzai / Foto: REUTERS

Malala Jusafzai, u pratnji roditelja, razgovarala je već s premijerom Šahidom Hakanom Abasijem u okviru tog četverodnevnog posjeta. Obuzele su je emocije na prijemu koji je premijer priredio u njezinu čast



Malala Jusafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava, doputovala je u četvrtak u rodni Pakistan, koji je napustila u dramatičnim okolnostima 2012. nakon što su je metkom u glavu pogodili pakistanski talibani.


»Želimo dobrodošlicu Malali Jusafzai. Vratila se kući«, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Muhamed Faisal.


»Susrest će se s nekoliko osoba ovdje ali detalji posjeta nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga«, dodao je on.




Malala Jusafzai, u pratnji roditelja, razgovarala je već s premijerom Šahidom Hakanom Abasijem u okviru tog četverodnevnog posjeta. Obuzele su je emocije na prijemu koji je premijer priredio u njezinu čast. »Priželjkivala sam vratiti se u svoju zemlju sve te godine«, rekla je Malala.


Premijer je kazao kako je sretan što je mogao dočekati »kćer Pakistana«. »Ti si najjači pakistanski glas protiv ekstremizma«, rekao je Abasi u kratkom govoru.


Još se ne zna hoće li 20-godišnja Malala posjetiti rodni okrug Šangla, u dolini Svat.