Brod Adonia

Prvi američki kruzer nakon pola stoljeća uplovio u Havanu

Hina

Reuters

Reuters



U Havanu je u ponedjeljak nakon 50 godina uplovio prvi američki kruzer, zahvaljujući diplomatskom zatopljenju između SAD-a i Kube, izvijestile su agencije.


Brod Adonia američke brodarske tvrtke Carnival pristao je u Havanu gdje su ga dočekali znatiželjnici ističući zastave obiju zemalja.


Adonia je s oko 700 putnika isplovila u nedjelju iz Miamija, grada u kojemu živi velika kubanska zajednica.




Uplovljavanje američkog kruzera nakon 50 godina u havansku luku emotivno su doživjeli brojni Kubanci koji su brod dočekali na doku.


»Za mene je ovo nevjerojatan trenutak… i vrlo emotivan«, rekla je za AFP Yaney Cajigal tridesetdvogodišnja plesačica koja je stigla kako bi dočekala svoju nećakinju, putnicu na Adoniji.


Carnival je prva tvrtka kojoj su i Sjedinjene Država i Kuba dopustile plovidbu između dviju zemalja, zabranjenu nakon kubanske revolucije 1959.


Dvije zemlje, nekadašnji hladnoratovski neprijatelji, 2015. su uspostavile diplomatske odnose, no trgovinska i turistička razmjena i dalje je ograničena zbog američkog embarga koji je na snazi od 1962. unatoč prosvjedima Havane. No neke su restrikcije ukinute, što je omogućilo ponovnu uspostavu trgovačkih letova, isporuku pošte i plovidbu kruzera.