Europski izbori

Prve projekcije u Bruxellesu: Europskim pučanima 212 mjesta, socijalistima 185

Hina

EPP je povećao svoju prednost pred europskim socijalistima u odnosu na prve projekcije koje su objavljene oko sat vremena ranije i po kojima je EPP imao 211, a socijalisti 193 zastupnika



NOVO 00.52  Europska pučka stranka, prema prvim privremenim rezultatima izbora za Europski parlament objavljenim u nedjelju navečer, nalazi se u vodstvu s 212 zastupnika, a slijede europski socijalisti sa 185 mandata.


EPP je povećao svoju prednost pred europskim socijalistima u odnosu na prve projekcije koje su objavljene oko sat vremena ranije i po kojima je EPP imao 211, a socijalisti 193 zastupnika.Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i kandidat europskih socijalista za predsjednika Komisije izrazio je sumnju u ove brojke, rekavši da treba sačekati konačne rezultate. »Ovo su projekcije, nisu konačni rezultati i mislim da nisu točni, ima i drugih kalkulacija«, rekao je Schulz na konferenciji za novinare u Europskom parlamentu.On je naglasio kako očekuje da će kandidat EPP-a Jean-Claude Juncker tražiti mjesto predsjednika, ali da će i on to učiniti. »Moja je politička skupina spremna razgovarati na temelju programa«, rekao je Schulz.Guy Verhofstadt, kandidat europskih liberala je rekao da njegova skupina neće sudjelovati u novoj parlamentarnoj većini ako se nastavi dosadašnja politika Europske komisije.»Želimo novu politiku, provedbu strukturnih reformi koje će dovesti do rasta, bez novog gomilanja dugova«, rekao je Verhofstadt, dodajući da pučani i socijalisti neće moći imati stabilnu većinu jer će ih u novom sazivu biti manje od 400.Verhofstadt je istaknuo da kandidat one skupine koja je dobila najviše glasova treba prvi pokušati okupiti većinu, a ako ne uspije, onda je red na drugom kandidatu i tako redom.Prvi privremeni rezultati daju liberalima 71 zastupničko mjesto i oni su treća snaga u EP-u.

NOVO 23.24 Europska pučka stranka dobiva 211 od 751 zastupničkog mjesta u Europskom parlamentu, a slijede europski socijalisti sa 193 mjesta i liberali sa 74 zastupnika, dok bi euroskeptične stranke mogle dobiti ukupno oko 130 zastupnika, pokazale su prve procjene europskih izbora objavljene u nedjelju iza 23 sata.


Prve projekcije koje je objavio Europski parlament pokazuju da Europska pučka stranka (EPP) dobiva 28,1 posto ili 211 mandata, a socijalisti 25,7 posto ili 193 zastupnička mjesta.


Liberali su na trećem mjestu s 9,85 posto ili 74 mandata, zatim slijede Zeleni sa 7,72 posto ili 58 mandata, a onda radikalna ljevičarska Ujedinjena europska ljevica sa 6,26 posto ili 47 mandata.Za kandidate koji ne pripadaju nijednoj od europskih političkih skupina glasovalo je 5,33 posto, što nosi 40 zastupničkih mjesta, a za novoizabrane kandidate koji nisu povezani ni s jednom političkom skupinom u dosadašnjem sazivu EP-a glasovalo je 7,46 posto, što nosi 56 mandata.

Ukupno je to 96 mandata koje su dobili kandidati iz uglavnom europskeptičnih, protueruopskih stranaka. Doda li se tome još skupina Europa za slobodu i demokraciju (EFD) u kojoj su britanska euroskeptična stranka UKIP i talijanska Sjeverna liga koja dobiva 4,39 posto ili 33 mandata, ispada da će novi saziv imati oko 130 eurofobnih zastupnika.


Europski konzervativci i reformisti (ECR), skupina u kojoj su britanski konzervativci najjača stranka, trebala bi dobiti 5,19 posto ili 39 mandata. 


Izbori za Europski parlament: uspjeh lijevih i desnih ekstremista



NOVO 22.56  Kandidat Europske pučke stranke (EPP) Jean-Claude Juncker poručio je da njegova stranka dobiva europske izbore i da će tražiti mjesto predsjednika Europske komisije, dok kandidat socijalista Martin Schulz poručuje da on ima veće izglede od Junckera.


»Europska pučka stranka dobiva europske izbore i tražit će mjesto predsjednika Europske komisije«, poručio je na svom twitter računu Juncker, bivši luksemburški premijer, koji je kandidat europskih pučana za nasljednika Josea Manuela Barrosa.


Kandidat europskih socijalista Martin Schulz međutim poručuje kako je »uvjeren da on ima veće izglede« od Junckera za to mjesto.


Ovo su prvi europski izbori na kojima su glavne političke stranke istaknule svoje kandidate za predsjednika Europske komisije.