Inozemna turneja

Prva postaja na putovanju Europom: Donald Trump stigao u Rim na susret s papom Franjom

Hina

Reuters

Reuters



Donald Trump je u utorak navečer doputovao u Rim, prvu postaju na putovanju Europom u okviru svoje prve inozemne turneje nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, gdje će se u srijedu ujutro sastati s papom Franjom.


Ovo je treća postaja na putovanju tijekom kojega je posjetio Saudijsku Arabiju, Izrael i palestinska područja, a nastavit će se posjetom Bruxellesu, gdje se održava NATO-v summit te Siciliju gdje će u Taormini sudjelovati na sastanku G7.


Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je u utorak predvečer u rimsku zračnu luku Fiumicino, gdje je bio raspoređen velik broj redarstvenika.U srijedu ujutro američki predsjednik će se u Vatikanu sastati s papom Franjom, s kojim se ne slaže u većem broju pitanja, kao što su imigracija, gospodarski liberalizam, prodaja oružja i smrtna kazna. No dvojica čelnika mogla bi se usredotočiti i na sličnosti u stajalištima, poput odlučne borbe protiv pobačaja.Trump će se zatim u palači Quirinal sastati s talijanskim predsjednikom i s premijerom dok će njegova supruga Melania posjetiti bolesnu djecu u bolnici Bambino Gesu, a njegova kći i savjetnica Ivanka katoličku zajednicu Svetog Egidija u središtu Rima, gdje će razgovarati o suzbijanju krijumčarenja migranata. Zrakoplov Air Force One odvest će američkog predsjednika u srijedu poslijepodne u Bruxelles, gdje ga očekuju belgijski kralj i premijer, a u četvrtak se sastaje s europskim čelnicima i s kolegama u NATO-u.Trump se nakon toga vraća u Italiju, gdje će u petak i u subotu sudjelovati na summitu G7 u Taormini.