Ispovijest gospođe iz mjesta Vo Euganeo

Prva osoba koja se izliječila od infekcije koronavirusom u Italiji: ‘Uzela sam samo jednu tabletu, a temperaturu nisam ni imala’

P. N.

foto Reuters

foto Reuters

'Ja sam na testu bila pozitivna na koronavirus. Svugdje čitam da sam izliječena a zapravo nikad nisam ni bila bolesna', tvrdi gospođa iz talijanskog mjesta Vo Euganeo



‘Izliječena gospođa’ je još uvijek vrlo ljuta. ‘Možda smo glupi, no netko je potpirio vatru naše gluposti’, kaže gospođa koja se izliječila od koronavirusa u Italiji. Nakon smrti Adriana Trevisana, prvog Talijana koji je preminuo nakon što mu je dijagnosticirana infekcija koronavirusom, ta je gospođa zbog kontakta s njim odmah testirana.


‘Učinila sam to zbog sebe, ali i zbog stanovnika mjesta Vo Euganeo kojima sam okružena. Gledali su me kao da sam im pljunula virus u kavu. Budite mirni, rekla sam svojim prijateljima, nemam simptoma, na testiranju ću biti negativna’, ispričala je spomenuta žena za list Corriere della Sera.


Naprotiv, na testu je bila pozitivna. ‘Liječnici su mi odmah rekli: iz predostrožnosti ćemo vas hospitalizirati i ispunili su obećanje.’ U ponedjeljak ujutro vratila se kući, gdje je zatim bila u kućnoj izolaciji. Karantena je trajala 14 dana. Njen boravak u krevetu trajao je kratko, tek dan i pol. Tek toliko da ta 47-godišnja žena privuče pažnju novinara, jer je prva osoba koja je otpuštena iz bolnice nakon što joj je dijagnosticirana infekcija koronavirusom.


Čega sam se trebala bojati?!




     


‘Ja sam samo jedna osoba koja je puštena kući, a bolnicu će napustiti uskoro i mnogi drugi. Probudimo se, jer sami uzrokujemo svoju patnju’, poručila je žaleći se na širenje nepotrebne panike. 


‘Liječnici su mi rekli da starije osobe moraju biti opreznije, a ostali se  trebaju držati podalje od svake gužve’, rekla je žena koja je preboljela koronavirus. 


Na pitanje je li bila uplašena, odrješito odgovara: ‘Čega sam se trebala bojati?! Pa to je neka vrsta gripe, od nje ne umiremo ako nismo već oboljeli od neke druge bolesti. Čini mi se da smo svi poludjeli od panike.’


‘Ja sam staromodna osoba i nisam puno na društvenim mrežama. Ipak, koji put odem na Facebook zbog posla kojim se bavim. Pa sam tako na Facebook zavirila i dok sam se oporavljala. Zapanjio me video jednog gospodina s maskicom na licu. Činilo se da paničari, govorio je da ćemo se svi zaraziti. Zatim je skinuo maskicu i rekao je da boluje od raka i da mu preostaje mjesec dana života. Rekao je da neki oboljeli od raka ‘odlaze s ovog svijeta potpuno tiho, ne izazivajući ni trunak pažnje, bez da opterećuju ikoga, dok mnogi Talijani dižu paniku zbog koronavirusa. “Zar se ne sramite?”, upitao je taj gospodin. Mislim da je bio u pravu. Trebali bismo se sramiti’, poručuje izliječena žena. 


Novinar Corriere della Sera upitao je izliječenu ženu kako je provela vrijeme oporavka.


‘Skinula sam cipele samo kada bih otišla spavati. Osjećala sam se dobro’, ispričala je. 


Na pitanje kakvom je liječenju podvrgnuta, žena odgovara: ‘Ma ništa nisam uzimala. Na testu sam bila pozitivna, no nisam imala povišenu temperaturu, ni u jednom trenu. Čim sam stigla u bolnicu dali su mi infuziju s tekućom glukozom, iz predostrožnosti, kako su rekli. Jedini lijek koji sam uzela bila je tableta Moment protiv glavobolje koja mi se pojavila uslijed svog tog stresa. Pitala sam liječnike da li je smijem popiti. To je sve što sam uzela’, ispričala je žena za list Corriere della Sera.


Nakon karantene, vraćam se na posao


  


‘Zapravo, da Adriano nije preminuo nikad ne bih doznala da sam pozitivna na koronavirus. Ni ja, kao ni mnogi drugi. I mislim da se time ne bi promijenilo mnogo’, kaže žena. 


‘Kada sam otpuštena iz bolnice liječnici su mi rekli da ne izlazim iz kuće, a u slučaju povišene temperature neka uzmem tabletu Tachipirina (paracetamol). Sve u svemu, nek se sama snađem te da ih nazovem samo u slučaju vrlo visoke temperature. Mnogi kritiziraju i liječnike, no zar vam se čini da ovakvim preporukama šire paniku?’, upitala je gospođa. 


‘Ja sam na testu bila pozitivna na koronavirus. Svugdje čitam da sam izliječena a zapravo nikad nisam ni bila bolesna’, tvrdi gospođa iz talijanskog mjesta Vo Euganeo. 


‘Nadam se da će doći do promjene u shvaćanju ovog virusa. Liječnici su mi rekli da samo žele ograničiti broj zaraženih, ostalo nije u njihovoj nadležnosti. Netko će se morati zapitati je li imalo smisla dizati ovakvu paniku zbog virusa neke vrste gripe’, zaključuje gospođa. 


Na pitanje kako se sada osjeća gospođa odgovara: ‘Odlično. Zamislite, zadnjih nekoliko godina često me muči kašalj, a ove godine nisam uopće zakašljala. Čim završim s karantenom vraćam se na posao.’