Strah od napada

Protuterorističke sigurnosne mjere pojačane na jugu Balkana za Uskrs

Hina

REUTERS

REUTERS

U Albaniji je policija objavila pojačanu sigurnost »kako bi se spriječili kriminalni incidenti ali i terorističke akcije«



Kosovo, Albanija i Makedonija pojačale su sigurnosne mjere kako bi spriječile teroristički čin, posebno na crkve povodom kršćanske proslave Uskrsa koja počinje u petak u regiji.


Američka veleposlanstva u te tri zemlje također su pozvala američke državljane da »iskažu pojačan oprez«. »U regiji teroristi su već pokušali izvesti napade na izložene ciljeve, uključujući crkve i druga svetilišta, pješačke zone, sportska borilišta, koncertne dvorane i javna okupljanja«, piše u tim priopćenjima.


Na Kosovu je premijer Isa Mustafa okupio Vijeće nacionalne sigurnosti koje je odlučilo o jačanju sigurnosti, posebno oko katoličkih i pravoslavnih svetilišta, produženje radnog vremena policajaca i prekid njihovog odmora, objavili su lokalni mediji.




Po tim medijima, muškarac osumnjičen da je planirao teroristički napad, uhićen je. No, to uhićenje nije potvrđeno iz službenog izvora.


U Albaniji je policija objavila pojačanu sigurnost »kako bi se spriječili kriminalni incidenti ali i terorističke akcije«. Pojačana je i kontrola na granicama.


Makedonsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je poduzelo »niz mjera uzimajući u obzir globalnu terorističku prijetnju s vjerskim zdanjima kao metama.


Po vlastima te tri zemlje, između pet i 600 njihovih državljana otišlo je u zone džihadista u Siriji i Iraku od 2012. Po povratku su pod pojačanim nadzorom.