Traže pomoć

Prosvjednici u Hong Kongu pozivaju Trumpa da »oslobodi« grad

Hina

Reuters

Reuters



Stotine hongkonških prosvjednika okupilo se u središtu grada na prosvjedu u smjeru američkog konzulata u nedjelju pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa da oslobodi grad pod kineskom upravom, što je najnoviji u nizu prosvjeda koji grad potresaju već mjesecima.


Policija stoji uz prosvjednike koji mašu američkim zastavama i transparentima kojima pozivaju SAD u pomoć te zahtijevaju demokraciju nakon još jedne noći nasilja u 14. tjednu nereda.


Američki ministar obrane Mark Esper u subotu je pozvao kineske vlasti da pokažu suzdržanost u Hong Kongu.




Esper je poziv uputio iz Pariza kad je policija u Hong Kongu spriječila prosvjednike da blokiraju prilaz zračnoj luci i ispalila je suzavac drugu noć zaredom u gusto naseljenoj četvrti Mong Kok.


Čelnica Hong Konga Carrie Lam ovaj tjedan je objavila ustupke kako bi se prosvjedi završili, uključujući formalno povlačenje prijedloga zakona o izručenju, zbog kojega su neredi i počeli u lipnju.


Mnogi prosvjednici kažu da su ustupci premali i da su došli prekasno.


Bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je Kini 1997. pod formulom »jedna zemlja, dva sustava« uz zajamčene slobode kojih u kopnenoj Kini nema.Mnogi stanovnici Hong Konga boje se da Peking potkopava te slobode.

Kina odbacuje optužbe za upletanje i kaže da je Hong Kong pitanje unutarnje politike.


Prosvjede odbacuje, optužuje SAD i Veliku Britaniju za poticanje nereda te upozorava na štetu koju trpi gospodarstvo.