Izbori

Prosvjedi u Njemačkoj zbog izbornog uspjeha desnice, SPD odlazi u oporbu, Merkel pred mukotrpnim sastavljanjem koalicije

Hina

Reuters

Reuters



NOVO 22.30 Diljem Njemačke održavaju se prosvjedi zbog izbornog uspjeha ekstremne desnice.


————-


Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.




»Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu«, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.


»Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka«, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.


»SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno«, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.


On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati »utvrdu demokracije» u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).


»Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći«, rekao je Schulz.Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.


Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.