Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. rujna 2018.
Benedikt XVI. stiže u posjet Španjolskoj

Prosvjedi u Madridu protiv rasipništva u vrijeme krize: Ništa za Papu iz moga poreza, Papa putuje, Papa plaća

Prosvjednici u Madridu
Prosvjednici u Madridu
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2011. u 8:06 2011-08-18T08:06:00+02:00

MADRID - Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je u srijedu navečer u središtu Madrida protiv troškova posjeta pape Benedikta XVI. Španjolskoj, u vrijeme ekonomske krize u zemlji i vladina nametanja strogih mjera štednje.

Prosvjednici su šetali središtem Madrida pod sloganom "Ništa za Papu iz moga poreza" i u transparente "Papa putuje, Papa plaća", dok se istodobno nekoliko stotina tisuća mladih okupilo u španjolskoj prijestolnici za Svjetski dan mladih ovoga vikenda.

Papa će u Madrid doputovati danas, u četverodnevni posjet koji će kulminirati u nedjelju velikom misom u zračnoj luci Cuatro Vientos na kojoj se očekuje dva milijuna ljudi.

Troškovi njegova boravka u Španjolskoj izazvali su lavinu kritika različitih skupina, od ateista, nezadovoljne mladeži, aktivista za prava homoseksualaca, pa sve do čak i nekih svećenika. Oni smatraju da troškovi iznose 100 milijuna eura, što je vlada opovrgla, ali nije objavila svoj iznos.

Prosvjednici kažu da nemaju ništa protiv Papina dolaska, ali im smeta što to plaćaju iz vlastita džepa.

Nešto ranije je obavljeno kako će svećenici koji će ispovijedati mlade na skupu katoličke mladeži u Madridu ovaj tjedan moći mladim hodočasnicima, prema posebnom odobrenju Vatikana, oprostiti grijeh pobačaja.

Prekid trudnoće je grijeh koji se prema crkvenom zakonu kažnjava ekskomunikacijom. "Ovaj (ustupak) je odobren kako bi vjernicima koji će nazočiti proslavama Svjetskog dana mladih bilo lakše uživati u plodovima božanske milosti", navodi se u izjavi madridske nadbiskupije.

U madridskom parku Retiro, gdje će se u subotu održati masovna ispovijed, podignuto je 200 montažnih bijelih kabina za ispovijedi. U tim će kabinama svećenici na raznim jezicima slušati ispovijedi mladih hodočasnika koji će u Španjolsku doći iz 193 zemlje diljem svijeta.

Papa Benedikt XVI. u jednoj će od tih kabina slušati ispovijedi troje hodočasnika u subotu ujutro, uoči mise na kojoj će sudjelovati 6000 ministranata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila
Zima s pet zvjezdica uz BMW i MINI vozila

Originalni zimski kotači na dar uz kupnju novog automobila