Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Strah od esktremne desnice

Prosvjedi protiv konzervativno-desne vlade u Beču: 'Ne želimo nacističke svinje'

Reuters
Reuters
Autor: ,
Objavljeno: 18. prosinac 2017. u 17:02 2017-12-18T17:02:00+01:00

Stotine policajaca opkolile su središte Beča kako bi obuzdale prosvjednike koji su se danas okupili zato što je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja kojoj je ekstremna desnica u vladi, no prosvjedi protiv polaganja prisege takve vlasti bili su mirni i ne suviše masovni

BEČ Stotine policajaca opkolile su središte Beča kako bi obuzdale prosvjednike koji su se danas okupili zato što je Austrija postala jedina zapadnoeuropska zemlja kojoj je ekstremna desnica u vladi, no prosvjedi protiv polaganja prisege takve vlasti bili su mirni i ne suviše masovni, javlja Reuters.

Na trgu ispred predsjedničke rezidencije oko 6000 prosvjednika je parolama poput »Ne želimo nacističke svinje« demonstriralo protiv konzervativno-desničarske vlade.

Zadnji put kada je antiimigrantski nastrojena Slobodarska stranka (FPO) ušla u austrijsku valdu prosvjedi su okupili ogroman broj ljudi pa se vlada morala poslužiti tunelom kako bi stigla na prisegu u predsjedničćki ured.

Ovoga puta, skoro 18 godina kasnije, nije bilo potrebe za takvim mjerama iako je zemlja još jednom postala iznimka u Europi.

Prosvjedi 2000. godine privukli su desetke tisuća ljudi, dok je danas broj prosvjednika nekoliko puta manji, kao što su suzdržanije i kritike na račun nove vlasti širom Europe.

'Zasigurno nećemo tunelom ići u Hofburg (predsjednički ured), već ćemo proći ulicom uzdignute glave', ranije je najavio vođa FPO-a Heinz-Christian Strache u razgovoru za regionalne novine. I tako je bilo.

Policija danas čuva veliko područje oko predsjedničkog ureda, dok su prosvjednici na obližnjem trgu, a novi su ministri iz FPO-a i konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP)  mirno prešli ulicu i ušli u zgradu na prisegu.

'Bojim se potpunog skretanja udesno i širenja mržnje prema strancima', rekao je jedan od prosvjednika, 69-godišnji Wolfgang Pechlaner.

Nova austrijska koalicijska vlada, sastavljena od konzervativaca i populističkih desničara, prisegnula je u ponedjeljak pred predsjednikom Alexanderom van der Bellenom.

Tridesetjednogodišnji konzervativac Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OVP) postao je namlađi kancelar u povijesti Austrije i najmlađi šef neke europske vlade.

Populistički čelnik Heinz-Christian Strache preuzeo je dužnost vicekancelara, a njegova Slobodarska stranka (FPO) dobila je resore unuatrnjih i vanjskih poslova te obrane.

Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih, pozvao je novu vladu da poštuje manjinska prava i radi u korist svih Austrijanaca.

»Vaša je zadaća brinuti se za dobrobit svih građana Austrije. U demokraciji su dozvoljena različita mišljenja«, rekao je predsjednik.

Vrijednost jednog društva mjeri po tomu kako se odnosi prema slabijima, dodao je Van der Bellen koji se otvoreno protivio ulasku FPO-ea u vladu, aludirajući na najavljenu strogu politiku prema useljenicima.

U budućoj narodnjačko-slobodarskoj koalicijskoj vladi osam ministara dolazi iz redova OVP-a i šest iz redova FPO-a.

Neki mediji kritizirali su činjenicu da su FPO-u, koji se otvoreno zalaže za stroži odnos prema kriminalu i useljenicima, pripali resori poput ministarstva obrane i unutarnjih poslova.

Prijevremeni parlamentarni izbori u listopadu su održani nakon što je zbog neslaganja sa socijaldemokratskim partnerom OVP napustio vladu na inicijativu novog predsjednika stranke Kurza.

Nova vlada je obećala liberalniju poreznu politiku i stroži odnos prema useljeničkom i izbjegličkom pitanju. Kurz i njegov zamjenik Strache, obećali su da će Austrija ostati na proeuropskom pravcu i da će se nova vlada zalagati za »što jaču Europsku uniju«.

 
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.