Skup nezadovoljnika u Sarajevu

Prosvjed zbog zabrane nošenja hidžaba nositeljicama pravosudnih funkcija u BiH

Hina

Foto Olsobođenje

Foto Olsobođenje

Na poziv koordinacije bošnjačkih nevladinih udruga na središnjem trgu na Baščaršiji okupilo se nekoliko stotina osoba, uglavnom žena a na čelu povorke istaknule su plakat s porukom »Hidžab – moje pravo, moj izbor«

SARAJEVO Manja skupina prosvjednika okupila se u nedjelju u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) o zabrani nošenja hidžaba kao vjerskog simbola nositeljicama pravosudnih funkcija u toj zemlji.Na poziv koordinacije bošnjačkih nevladinih udruga na središnjem trgu na Baščaršiji okupilo se nekoliko stotina osoba, uglavnom žena a na čelu povorke istaknule su plakat s porukom »Hidžab – moje pravo, moj izbor«.

»Odluka VSTV-a je bila potpuno bespotrebna, ne doprinosi nikakvom prosperitetu već nepotrebno uznemirava javnost i građane ove zemlje«, izjavio je tijekom okupljanja u ime organizatora muškarac koji se prestavio kao Ismet Bećar.


Sarajevsko okupljanje jedno je u nizu sličnih koje bošnjačke udruge organiziraju u gradovima na području Federacije BiH.


Protiv odluke o zabrani da žene u sudovima i tužiteljstvima nose marame na način karakterističan za vjernice prosvjedovala je i Islamska zajednica BiH.




Njihovo je stajalište kako je nošenje hidžaba vjerska obveza muslimanki te se ona stoga ne smije dovoditi u pitanje odlukama državnih tijela.


Odluka VSTV-a donesena u siječnju temelji se na prosudbi kako u sudnicama i uredima tužitelja u BiH kao sekularnoj državi nema mjesta vjerskim simbolima ni jedne konfesije.


Zabrana se odnosi na isticanje vjerskih simbola u pravosudnim institucijama, što uključuje i zabranu da simbole poput križeva ili krunica pa i hidžaba nose sutkinje i tužiteljice.