Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Separatistički prosvjednici

Prosvjed u srcu Europe: Katalonski autonomaši, okupljeni u Bruxellesu, obratili se EU

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 12. studeni 2017. u 17:41 2017-11-12T17:41:36+01:00

 Nekoliko stotina katalonskih separatističkih prosvjednika, okupljenih u nedjelju u Bruxellesu, obratili su se Europskoj uniji i tražili da »obrani demokraciju u Kataloniji u ime vrijednosti koje su utemeljile Europu«.
»Europo srami se«, pisalo je na transparentima okupljenih prosvjednika u jednom parku Bruxellesa, nedaleko europskih institucija. Na natpisima su okupljeni također tražili i oslobođenje političkih zatvorenika.

Svrgnuti katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije došao na taj prosvjed koji su organizirale autonomaške udruge Beneluxa.
»Europo, tvoja budućnost ovisi o tome što ćeš učiniti s Katalonijom«, izjavio je Antoni Comin, jedna od četiri člana bivše regionalne vlade u egzilu od 30. listopada u Belgiji zajedno s Puigdemontom. »Europska unija je izgrađena kako se fašizam i totalitarizam nikada ne bi vratili«, dodao je Comin, uz odobravanje okupljenih.
Demokracija u Španjolskoj je ne samo bolesna već je i praktično mrtva, ocijenio je eurozastupnik Josep-Maria Terricabras, dan nakon velike manifestacije u Barceloni u korist oslobođenja autonomaških čelnika koji su u španjolskim zatvorima.

»Strašno je što europske institucije ne razumiju da se nakon napada na demokraciju, ne može odobravati premijeru Marianu Rajoyu i španjolskim institucijama koje djeluju van zakona«, optužio je katalonski parlamentarac.
Među katalonskim autonomaškim bojama za podršku katalonskom pitanju viorile su se i flandrijske, valonske, baskijske i velške zastave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.