Traže reforme

Prosvjed se oteo kontroli: Policija pucala u zrak i bacila suzavac na prosvjednike u Zelenoj zoni u Bagdadu

Hina

Reuters

Reuters

U središtu Bagdada u Zelenoj zoni se osim parlamenta nalazi predsjednička palača i uredi premijera kao i nekoliko veleposlanstava, među kojima i američko



Stotine prosvjednika upale su u subotu u Zelenu zonu u Bagdadu i neki su počeli uništavati irački Parlament nakon što su zastupnici odbacili provesti reformu vlade, javlja agencija France presse.


Ogorčeni prosvjednici su početkom poslijepodneva ušli u to područje u kojem se nalaze brojne institucije zemlje i zatim su ušli u parlament.


Neki od njih su uništavali unutrašnjost zgrade dok su drugi pokušavali spriječiti njihov pohod.




Prosvjed tisuća okupljenih odvijao se od jutra ispred Zelene zone i oteo se kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio premijer Haider al-Abadi.


Pobuna je počela nekoliko minuta nakon konferencije za novinare utjecajnog šijitskog šefa Moqtada Sadra u svetom šijitskom gradu Nadžaf. On je osudio političku nemoć, ali nije naredio svojim pobornicima da uđu u Zelenu zonu.


U središtu Bagdada u Zelenoj zoni se osim parlamenta nalazi predsjednička palača i uredi premijera kao i nekoliko veleposlanstava, među kojima i američko.


NOVO 19.40 Iračke snage sigurnosti ispaljivale su metke u zrak i suzavcem pokušale spriječiti nove upade pristaša šijitskoga muslimanskog klerika Moqtade al-Sadra u utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, rekli su u subotu izvori iz policije i Sadrov ured.


Interventna policija i pripadnici predsjedničke garde pokušali su zaustaviti nove prosvjednike i spriječiti ih da prijeđu most koji se nalazi blizu zgrade američkog veleposlanstva, javio je Reuters.


Stotine ogorčenih prosvjednika ušlo je u područje u kojem se nalaze brojne državne institucije u Zelenoj zoni, a potom su upali u zgradu parlamenta. Neki među njima ‘divljali’ su po zgradi iračkog parlament pošto su zastupnici odbacili reformu vlade.


Prosvjed tisuća okupljenih odvijao se ispred Zelene zone i oteo se kontroli nakon što parlament nije potvrdio novu tehnokratsku vladu koju je predložio premijer Haider  al-Abadi.


Pobuna je počela nekoliko minuta nakon al-Sadrove konferencije za novinare u svetome šijitskom gradu Najafu.


Stupanj sigurnosti povećan je u cijelom Bagdadu, navodi dpa.


“Svi pristupi Bagdadu zatvoreni su”, rekao je brigadir Saad Maan, glasnogovornik bagdadskoga Operativnog zapovjednog centra, upozorivši da će snage sigurnosti upotrijebiti silu u slučaju bilo kakvog napada na javno i privatno vlasništvo. 


“Snage sigurnosti dobile su naredbu da štite diplomate u Zelenoj zoni i izvan nje. Stanje je pod kontrolom”, rekao je Maan.