Ništa od dogovora

Propala još jedna mogućnost da Italija dobije novu vladu

Hina

Reuters

Reuters

Nakon neuspjelih pokušaja Pet zvijezda i stranaka desnice da formiraju vlast, talijanski predsjednik Sergio Mattarella tražio je od šefa te stranke Luigia Di Maia i PD-a da probaju postići dogovor



Mogućnost da će talijanski protusistemski Pokret 5 zvijezda (M5S) i Demokratska stranka (PD) lijevog centra uspjeti formirati vladajuću koaliciju propala je u ponedjeljak nakon sukoba istaknutih članova dviju političkih grupacija.


Talijanska politička situacija je u limbu nakon izjednačenih rezultata izbora 4. ožujka na kojima je desni savez predvođen protuimigrantskom Ligom osvojio najviše zastupnika, a Pet zvijezda postala najveća pojedinačna stranka. PD je završio na trećem mjestu.


Nakon neuspjelih pokušaja Pet zvijezda i stranaka desnice da formiraju vlast, talijanski predsjednik Sergio Mattarella tražio je od šefa te stranke Luigia Di Maia i PD-a da probaju postići dogovor.




Vodstvo demokrata trebalo bi se sastati u četvrtak da odluči hoće li započeti koalicijske pregovore, no šef stranke na odlasku, bivši premijer Matteo Renzi, u nedjelju je istaknuo kako se protivi toj ideji, čime je znatno smanjio izglede za bilo kakvim savezom.


»Demokratska stranka je izgubila, dao sam ostavku, a sedam od deset Talijana je glasalo za (čelnika Lige Mattea) Salvinija ili Di Maia. Na njima je da vladaju«, rekao je za televiziju RAI.


»Ne možemo se ušuljati kroz stražni prozor nakon što su nam Talijani pokazali gdje je izlaz«, istaknuo je Renzi.


Iako je izgubio vodstvo stranke na izborima prošlog mjeseca, Renzi je i dalje važan faktor među demokratima.


Nedugo nakon njegove izjave Di Maio je na svom Facebook profilu objavio kratko priopćenje u kojemu je ustvrdio da je dogovor s PD-om nemoguć.


»Danas smo vidjeli dokaz da Renzi i njegov napuhani ego i dalje odlučuju o svemu u PD-u«, napisao je čelnik Pet zvijezda.


»Učinili smo sve kako bi složili vladu u interesu Talijana. PD je rekao ne… i platit će za to«, zaključio je, obećavši informacije o daljnjem razvoju događaja u ponedjeljak.