Izbori u BiH

Promatrači potvrdili nedvojbenu pobjedu Komšića, Džaferovića i Dodika

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Izlaznost birača bila je 53,6 posto na državnoj razini, u Federaciji BiH bila je 51,2 posto a u Republici Srpskoj 55,2 posto. "Opća je ocjena kako su izbori provedeni uglavnom sukladno izbornom zakonu", ocijenio je Jovanović.



SARAJEVO – Nevladini promatrači potvrdili su u ponedjeljak regularnost izbora u BiH i nedvojbenu pobjedu Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika u utrci za članove predsjedništva BiH.


U koaliciji nevladinih udruga “Pod lupom”, čijih je četiri tisuće promatrača nadziralo izbore i prebrojavanje glasova, kažu da su izbori provedeni zakonito i bez većih nepravilnosti.


Nakon prebrojanih listića s 96,5 posto biračkih mjesta, Komšić je pobijedio predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića osvojivši 54 posto glasova, Džaferović je bio bolji od kandidata SDP-a BiH Denisom Bećirovićem dok je Dodik pobijedio Mladena Ivanića osvojivši potporu 54 posto birača, rekao je direktor koalicije Dario Jovanović.




No, promatrači upozoravaju na velik broj nevažećih listića u izborima za kolektivni vrh države. “Zabilježili smo deset posto takvih nevažećih listića što je razlog za zabrinutost”, kazao je Jovanović.


Izlaznost birača bila je 53,6 posto na državnoj razini, u Federaciji BiH bila je 51,2 posto a u Republici Srpskoj 55,2 posto. “Opća je ocjena kako su izbori provedeni uglavnom sukladno izbornom zakonu”, ocijenio je Jovanović.


Potvrdio je neke nepravilnosti i poteškoće koje nisu bitno utjecale na regularnost glasanja, no ukazuju na to da je potrebno poboljšati tehnički dio procesa.


Promatrači koalicije zabilježili su 399 “kritičnih situacija”, odnosno kršenja procedura i izbronih pravila te tehničkih greški i izgreda na biračkim mjestima.


Odmah je rješeno 67 posto takvih problema, a ostali vrlo brzo pa je glasanje na tim biračkim mjestima nastavljeno i regularno okončano.