Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Jamajčanska koalicija

Problemi za Merkel: Njemački koalicijski pregovori zastali uoči isteka roka

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2017. u 8:23 2017-11-17T08:23:49+01:00

"Nastavljamo danas", rekla je Merkel nakon što su pregovori prekinuti

Preliminarni pregovori između konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel i dva potencijalna koalicijska partnera zapeli su u ranim jutarnjim satima u petak zbog razlika u stajalištima o migraciji i financijskoj politici.

Petnaest sati nakon što su pregovori počeli, Kršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel, te Slobodni demokrati (FDP) i Zeleni dogovorili su se za stanku te za nastavak sredinom dana.

Rok za postizanje sporazuma o tome hoće li nastaviti s formalnim pregovorima postavljen je za petak.

»Nastavljamo danas«, rekla je Merkel nakon što su pregovori prekinuti. »Radit ćemo prekovremeno«, dodao je čelnik Zelenih Cem Ozdemir.

Nakon razočaravajućeg rezultata za CDU na izborima u rujnu, Merkel je ustrajala na tome da pokuša sastaviti trostranačku koaliciju nakon što su prijašnji partneri stranka lijevog centra Socijalni demokrati (SPD) odabrali da se vrate u oporbu.

Trostranački savez, koji dosad nije bio testiran na saveznoj razini, dobio je nadimak Jamajčanska koalicija zbog stranačkih boja.

Merkel je u četvrtak rekla kako je sigurna u to da će stranke uspjeti postići sporazum.

»Naša je odgovornost učiniti to, i učinit ću sve sa svoje strane da se to dogodi«, rekla je Merkel te dodala da su stranke već dotakle osjetljiva pitanja klimatskih promjena, prijevoza i migracije unatoč »vrlo, vrlo različitim stajalištima«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.