Posjet

Privatna audijencija: Hollande u Vatikanu iskazao zahvalnost Papi

Hina

Reuters

Reuters



 Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je u Rimu primljene u privatnu audijenciju pape Franje kojemu je želio izraziti zahvalnost francuskog naroda na utješnim riječima nakon što su dvojica džihadista u srpnju u Francuskoj ubila svećenika dok je u crkvi služio misu.


Hollande se, u pratnji ministra unutrašnjih poslova Bernarda Cazeneuva, zaustavio u crkvi Sveti Ljudevit Francuski, koju su izgradili francuski kraljevi i njome i dalje upravlja Francuska. Predsjendik Francuske otišao se pokloniti u kapeli posvećenoj žrtvama terorizma, nedaleko od Caravaggiovih slika koje rese tu baroknu crkvu.


Ta druga privatna audijencija u Vatikanu socijalističkog predsjednika koji se izjašnjava kao ateist, bila je najavljena u ponedjeljak kada su katolici slavili blagdan Velike Gospe. Svetište u Lourdesu, tradicionalnom mjestu hodočašća 15. kolovoza, bilo je osigurano velikim mjerama sigurnosti zbog terorističke prijetnje.




Dvadeset i šestog srpnja, nekoliko sati nakon ubojstva oca Jacquesa Hamela, socijalistički predsjednik telefonirao je Papi i obećao mu da će biti poduzete sve mjere zaštite Crkvi. Tada je izjavio da je cijela Francuska ranjena kada je ubijen svećenik.


Dok je služio misu u crkvi u gradu Saint-Etienne-du-Rouvray u nju su upali džihadisti i primorali 85-godišnjeg oca da klekne te su mu prerezali grlo.