Neuspjeli napad

Pritvorena četiri člana obitelji napadača autom na policiju na Elizejskim poljanama

Hina

Reuters

Reuters



Četiri člana obitelji 31-godišnjeg radikaliziranog islamista, poginula u ponedjeljak u neuspjelu napadu u kojem nije bilo drugih žrtava na čuvenoj pariškoj aveniji Elizejske poljane, pritvorena su, rečeno je u utorak iz sudskog izvora.


Bivša supruga Adama Dzazirija kao i njegov brat i šogorica privedeni su u ponedjeljak kasno popodne prilikom premetačine doma te obitelji blizu Pariza.Otac napadača »smješten je u pritvor tijekom večeri«, dodao je taj izvor. Kazao je da je Adam »imao prijavljeno oružje, vježbao je gađanje«.

Dzaziri se u ponedjeljak popodne zaletio automobilom na žandare na Elizejskim poljanama u Parizu, u turističkom središtu glavnog grada Francuske, dva mjeseca nakon što je džihadist ubio policajca na toj istoj aveniji.


Od siječnja 2015. Francuska je zahvaćena valom napada u kojima je smrtno stradalo ukupno 239 osoba




Počinitelj koji nikada nije bio osuđivan imao je uz svoje ime od 2015. oznaku S kao opasan za državnu sigurnost zbog pripadnosti »radikalnom islamističkom pokretu«.


Plinska boca, kalašnjikov, dva ručna oružja i znatna zaliha municije pronađeni su u vozilu napadača. Bilo je materijala s kojim se »eventualno mogao raznijeti taj automobil«, kazao je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb.


Vozilo se zapalilo u sudaru sa žandarskim kombijem. Žandari su »izvukli osobu« iz automobila, kazao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet.


Na licu mjesta provedena je operacija neutraliziranja eksplozivnih tvari prije nego se hitna pomoć pobrinula za teško ranjena muškarca, odjevena u sive kratke hlače. Ubrzo je podlijegao ozljedama, objasnili su policijski izvori ne navodeći uzrok smrti.