Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. veljače 2020.
Politička kriza

Prijevremeni izbori u Austriji najvjerojatnije početkom rujna

Alexander Van der Bellen i Sebastian Kurz / Foto:  REUTERS
Alexander Van der Bellen i Sebastian Kurz / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2019. u 14:19 2019-05-19T14:19:01+02:00

Strache je u subotu ujutro podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i predsjednik Alexander Van der Bellen najavili su u nedjelju da bi se prijevremeni izbori u Austriji mogli održati početkom rujna, nakon što se u subotu raspala koalicijska vlada.

»Novi izbori nisu ničija želja nego nužnost«, rekao je Kurz (Austrijska narodna stranka, OeVP) nakon razgovora s Van der Bellenom. On je objasnio da do novih izbora želi »stabilne uvjete« i da će u tu svrhu razgovarati s predstavnicima svih stranaka.

Kurz je krajem 2017. ušao u koaliciju s desno populističkom Slobodarskom strankom (FPOe).

Zasada nije poznato hoće li premijer nastaviti suradnju s ministrima iz redova te stranke čiji je predsjednik Heinz-Christian Strache u subotu zbog tzv. Ibiza skandala podnio ostavku što je uzrokovalo raspad narodnjačko-slobodarske koalicije.

»Zajednički cilj je najveća moguće stabilnost vlade«, rekao je Kurz.

Strache je u subotu ujutro podnio ostavku nakon što su njemački mediji Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel objavili tajno snimljeni video na Ibizi u kojem Strache u razgovoru s jednom navodnom ruskom poduzetnicom za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja.

Kurz je nakon toga objasnio da je povjerenje u suradnju s FPOe-om narušeno te kako ne postoji temelj za daljnju suradnju.

To se posebice odnosi na pitanje tko će zamijeniti Strachea na mjestu vicekancelara.

Kurz je istodobno izjavio kako se mora raščistiti pozadina nastanka tzv. Ibiza videa koji je dostavljen njemačkim medijima Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung.

Austrijski predsjednik Van der Bellen je istaknuo kako Austrija mora pokazati da je »pouzdani partner« unutar Europske unije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.