Dva dana nakon prikazivanja filma "Neđo od Ljubuškog"

Prijetnje prerasle u napad: Štefica Galić sinoć pretučena u Ljubuškom

Damir Kundić

Do brutalnog napada došlo je samo dva dana nakon prikazivanja filma "Neđo od Ljubuškog”, koji donosi priču o njenom suprugu koji je tijekom rata pomagao svojim sugrađanima bošnjačke nacionalnosti i borio se da ne odu u logor "Heliodrom"



Štefica Galić, urednica portala tacno.net i supruga pokojnog Nedjeljka Galića – Neđe fizički je sinoć napadnuta u Ljubuškom.


Radio Slobodna Evropa javlja kako ju je oko 22,30 sati tijekom šetnje od kuće do samostana presrela grupa nepoznatih osoba i pretukla. Napad je prijavljen policiji, a Štefica Galić je nakon liječničke obrade puštena kući. Doznaje se kako se muškarci nisu uključivali u tučnjavu, već je Šteficu Galić tukla 56-godišnja V. D.. Nakon što je završila, rekla joj je kako je “mrtva, ako ikome ispriča što se dogodilo”.


Policija, međutim, cijeli događaj tretira samo kao prekršaj protiv javnog reda reda i mira u kome su sudjelovale dvije ženske osobe.


– PU Ljubuški zaprimila je prijavu da su zbog lakših tjelesnih ozljeda u Domu zdravlja Ljubuški pomoć zatražile dvije ženske osobe, Š. G. (49) iz Ljubuškog i V. D. (56). Policijski službenici su uzeli izjave, a danas je u toku uzimanje izjava od svjedoka, odnosno prekršajna obrada još traje. Po završetku utvrđivanja prekršajne odgovornosti, PU Ljubuški će uručiti prekršajne naloge, stoji u priopćenju.




Do brutalnog napada došlo je samo dva dana nakon prikazivanja filma “Neđo od Ljubuškog”, koji donosi priču o njenom suprugu koji je tijekom rata pomagao svojim sugrađanima bošnjačke nacionalnosti i borio se da ne odu u logor “Heliodrom”. Zbog svoje građanske hrabrosti, nagrađen je nagradom “Duško Kondor”.


Premijeru je, osim jakog policijskog osiguranja, obilježilo i okupljanje grupe desničara, koji su ispred sale verbalno napadali posjetitelje projekcije.


O napadu na Šteficu Galić piše i na njenom portalu tacno.net.


– I to se dogodilo, Štefica Galić je fizički napadnuta. U petak je počela brutalna kampanja protiv obitelji Galić. Nešto što se zove „dr. Ante Lauc“ pozvao je na lokalnom portalu na akciju hrabre vitezove. Slijedile su brojne prijetnje likvidacijom naše urednice Štefice Galić, autorice filma Svetlane Broz, te ljudi koji su u filmu svjedočili  o etničkom čišćenju u Ljubuškom 1993. godine, navodi portal, navodeći da motiv napada nije teško dokučiti jer su napadači cijelo vrijeme citirali ono što se proteklih dana povlačilo po javnosti.


– Štefica Galić se nije bojala 1993 godine, prkosila je fašizmu. Neće ni sada klonuti duhom. Očekujemo odlučnu reakciju organa gonjenja, ne samo prema izvršiteljima i prema podstrekačima samog napada. Oni su poznati cjelokupnoj javnosti. Tačno.net će na čelu sa našom urednicom će ostati na časnom putu antifašizma. Napadi, prijetnje i laži nam samo daju podstrek za još kvalitetni rad, zaključuje portal.