Masakr u Norveškoj

Prije točno šest godina ubojica Breivik krenuo je u svoj krvavi pohod

Hina

Reuters

Reuters



Norveška je u subotu obilježila šestu obljetnicu napada u kojima je poginulo 77 ljudi, obećavši čuvati uspomenu na te događaje i dalje se boriti protiv netolerancije.


Komemoracije su se otvorile u vladinoj četvrti u Oslu, gdje je premijerka Erna Solberg rekla: »Za nas će 22. srpnja uvijek biti datum povezan sa strahom, očajem i tugom«.


Bio je to i »dan kada su naše vrijednosti stavljene na kušnju« i kada smo ponovno upozoreni da se moramo boriti za povjerenje, otvorenost i različitost, kazala je.Naglasila je važnost postojanja spomen obilježja i potrebe da se prenese sjećanje na ono što se dogodilo.

Desničarski ekstremist Anders Behring Breivik osuđen je na 21 godinu zatvora u kolovozu 2012. za bombaški napad u Oslu i pucnjavu u kampu mladih laburista blizu norveškog glavnog grada.




On je najprije postavio bombu nedaleko od zgrade vlade u Oslu, a zatim pucao po mladima na otoku Utoya. Tamo je bilo 69 žrtava a najmlađa je imala 14 godina.


Bilo je to najgori čin nasilja u Norveškoj od Drugog svjetskog rata.


Kasnije poslije podne održana je komemoracija i na otoku Utoya.


Među nazočnima na obje komemoracije bili su vođa laburista Jonas Gahr Store i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u doba napada bio premijer.