Tako su to radili "ilegalci"

“Priče duhova”: FBI objavio snimke ruskih špijuna – Anna Chapman u akciji

Hina



WASHINGTON/ZAGREB  FBI-jeve snimke, fotografije i dokumenti objavljeni u ponedjeljak pokazuju kako je djelovala skupina ruskih špijuna spavača, poznatih iz istrage koja je trajala više od desetljeća, a završila najvećom razmjenom špijuna nakon Hladnoga rata. Ako Hollywoodu zatreba pomoć u pretvaranju te špijunske afere iz 2010. u film, novoobjavljene snimke u tome će sigurno pomoći, piše Reuters.


Snimke pokazuju kako je u siječnju 2010. nekadašnja agentica za nekretnine u New Yorku Anna Chapman bila u kupnji u Macy’su na njujorškome trgu Heraldu. Uloga Anne Chapman u špijunskoj sagi pretvorila je nju u međunarodnu zvijezdu. Istražitelji kažu kako je Chapman kupila tajice i isprobala šešire, a onda je sjela u kafić u središtu grada i poslala šifrirane poruke.


CBS je objavio da se jednom drugom prigodom Anna Chapman vidi kako u knjižari Barnes and Noble radi na laptopu. »Računalni se signal počeo emitirati istovremeno«, kaže se u redigiranu izvještaju. Druge fotografije i video-snimke te operacije koju je FBI nazvao »Priče duhova«, pokazuju ostalih desetero špijuna kako u korov zakapaju novac, predaju dokumente u tunelu podzemne željeznice, ili se sastaju dok su u šetnji s djecom. Fotografija pokazuje jednoga špijuna, Dolanda Heathfielda na promociji na fakultetu.





Te su snimke objavljene na zahtjev ABC Newsa i ostalih medija koji su se pozvali na zakon o slobodi informiranja. FBI je objavio i više od tisuću stranica redigiranih dokumenata.


FBI je špijunsku skupinu poznatu kao »Ilegalci« pratio diljem Sjedinjenih Država. Agenti FBI-ja i ministarstva pravosuđa uhitili s desetero špijuna 27. lipnja 2010. Taj je slučaj privukao veliku međunarodnu pozornost, između ostaloga i zbog privlačne Anne Chapman. Ona je privatnim bežičnim mrežama sa svoga laptopa tajno komunicirala s dužnosnicima ruske vlade iz ruske misije pri Ujedinjenim narodima, javlja abc.com.


Na jednoj od video-snimaka, nastaloj nekoliko prije uhićenja, vidi se kako Chapman komunicira s jednim tajnim agentom FBI-ja koji joj je prišao kad je imala problema s računalom. Taj je agent glumio da je djelatnik ruskoga konzulata.


‘Ilegalcima’ su nazvani zato što su se zapošljavali na civilnim poslovima i živjeli su urednim životom u četvrtima s Amerikancima srednje klase, a nisu djelovali iz ruskoga veleposlanstva ili vojne misije.Cijeli je skandal izbio u nezgodnome trenutku za američkoga predsjednika Baracka Obamu i ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva koji su baš nastojali unaprijediti američko-ruske odnose.U razmjeni špijuna dostojnoj Hladnoga rata u srpnju 2010. Amerikanci su mijenjali ruske špijune za četvero Rusa koji su u Rusiji bili zatvoreni pod optužbom da su špijunirali za Zapad.