Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Plan pao naglavačke

'Pričao je da bi radije bio mrtav u jarku...': Johnson nepotpisanim pismom Tusku zatražio odgodu brexita

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2019. u 7:19 2019-10-20T07:19:44+02:00

Johnson se nadao da će ove subote neposlušni zastupnici konačno podržati sporazum o razvodu koji je dogovorio s čelnicima EU-a proteklog tjedna i tako nakon tri godine izaći iz slijepe ulice nastale poslije referenduma kojim je 2016. izglasano napuštanje Unije

Britanski premijer Boris Johnson poslao je u subotu nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu brexita, ali je također poslao drugu poruku u kojoj kaže da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

Johnsona je primorao zakon, koji su njegovi oponenti usvojili prošlog mjeseca, da zatraži produljenje trenutnog roka za brexit s 31. listopada na 31. siječnja nakon što su zastupnici ranije u subotu spriječili njegov pokušaj da se usvoji sporazum o odlasku iz Europske unije.

Izvor iz vlade rekao je da je Johnson poslao ukupno tri pisma Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća: fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Bennov zakon, prisilio da ga napiše, zatim popratnu zabilješku britanskog izaslanika za EU, i treće pismo u kojem kaže da on nije za produljenje roka.

»Jasno sam, od kada sam postao premijer, a i danas u parlamentu, iznio svoje viđenje, i stav vlade, da bi daljnje produljenje naštetilo interesima Ujedinjenog Kraljevstva i našim EU partnerima, kao i odnosima između nas«, rekao je Johnson u trećem pismu, koje je na twitteru objavio briselski dopisnik Financial Timesa.
Johnson je rekao da je bio uvjeren da će se postupak usvajanja zakonodavstva o brexitu u britanskom parlamentu završiti prije 31. listopada, navodi se u pismu.
Tusk je potvrdio da je primio Johnsonov zahtjev.

»Sada ću započeti konzultacije s čelnicima EU-a o tome kako reagirati«, rekao je na twitteru.

Johnson se nadao da će ove subote neposlušni zastupnici konačno podržati sporazum o razvodu koji je dogovorio s čelnicima EU-a proteklog tjedna i tako nakon tri godine izaći iz slijepe ulice nastale poslije referenduma kojim je 2016. izglasano napuštanje Unije.

Umjesto toga, zastupnici su sa 322 glasa za i 306 protiv prihvatili amandman koji je naglavačke okrenuo Johnsnovo planirano finale, obvezavši ga da od EU-a traži odgodu, te pruživši šansu protivnicima da onemoguće brexit.

Johnson je ranije obećao da će izvesti zemlju iz Unije do 31. listopada, i da će radije biti »mrtav u jarku» nego što će zatražiti bilo kakvo produljenje, ne objasnivši kako bi to učinio istovremeno se pridržavajući Bennovog zakona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze