"Porodiljni turizam"

Pretraženo dvadesetak stanova u Kaliforniji: Kineskinje dolaze roditi u SAD radi državljanstva

Hina

»Neke tvrtke nude putovanje i smještaj stranim trudnim ženama koje žele roditi u Sjedinjenim Državama kako bi njihovo dijete dobilo američko državljanstvo«, objasnila je Virginia Kice iz ICE-a



LOS ANGELES  Policija je u utorak pretražila dvadesetak stanova u južnoj Kaliforniji u kojima su bile smještene trudne strane državljanke, uglavnom Kineskinje, koje su došle roditi u Sjedinjene Države kako bi dijete dobilo američko državljanstvo.


Pretrage su bile usmjerene na stanove u predgrađima Los Angelesa Rowland Heightsu, Walnutu i Irvineu, gdje su boravile klijentice osumnjičene za »porodiljni turizam«, navela je američka agencija za imigraciju i carine (ICE).


»Te tvrtke nude putovanje i smještaj stranim trudnim ženama koje žele roditi u Sjedinjenim Državama kako bi njihovo dijete dobilo američko državljanstvo«, objasnila je Virginia Kice iz ICE-a.




Pretrage su vođene s ciljem skupljanja dodatnih dokaza za kršenje zakona, posebice fiskalnih prekršaja, trgovine vizama i pranje novca.


Prema agenciji ICE, klijentice porodiljnog turizma su većinom Kineskinje koje plaćaju između 15 i 50 tisuća dolara za broj socijalnog osiguranja, tj. dokument za identifikaciju u Sjedinjenim Državama, kao i za američku putovnicu za novorođenče.