Prekršili međunarodnu energetsku povelju

Presuda iz Haaga: Rusija mora dioničarima Jukosa platiti 50 milijardi dolara

Hina

Tužbu u Haagu prije gotovo jednog desetljeća podnijele su podružnice gibraltarske Group Menatep, kompanije putem koje je Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek Rusije, kontrolirao Jukos



MOSKVA Presuda haškog suda da Rusija mora platiti odštetu dioničarima nekadašnjeg naftnog diva Jukosa od otprilike 50 milijardi dolara jer je kompanija dovedena do bankrota ‘manipuliranjem pravnim sustavom’, izazvala je zadovoljstvo nekadašnjeg vlasnika Mikhaila Hodorkovskog, dok ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavljuje žalbu, a Rosneft, vlasnik glavnine nekadašnje Jukosove imovine, ne očekuje negativni utjecaj na svoju aktivnost.


Stalni arbitražni sud u Haagu danas je presudio u korist skupine dioničara bivšeg ruskog naftnog diva Jukosa, odredivši da im ruska država mora isplatiti naknadu od 51,57 milijardi dolara. Sud je utvrdio da su ruski dužnosnici pod predsjednikom Vladimirom Putinom ‘manipulirali pravnim sustavom kako bi doveli tu naftnu kompaniju do bankrota’.


Tužbu u Haagu prije gotovo jednog desetljeća podnijele su podružnice gibraltarske Group Menatep, kompanije putem koje je Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji čovjek Rusije, kontrolirao Jukos. Group Menatep sada postoji kao holding kompanija GML, a Hodorkovski više nije dioničar niti u GML-u niti u Jukosu.


Grupa dioničara Jukosa tužila je Moskvu, zatraživši odštetu od 100 milijardi dolara zbog izvlaštenja iz kompanije koju je kontrolirao Hodorkovski. Hodorkovski, koji nije sudjelovao u podizanju tužbe, uhićen je 2003. a 2005. osuđen za utaju poreza. Njegova kompanija, nekada vrijedna 40 milijardi dolara, razbijena je i nacionalizirana, a većina njezine imovine predana Rosneftu, tvrtki koju vodi Igor Sečin, bivši savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.


Ruski čelnik Vladimir Putin pomilovao je Hodorkovskog u prosincu 2013., nakon što je proveo 10 godina u zatvoru.


Sudska odluka je, nakon gotovo desetljeća rasprava, donijeta u vrijeme napetih odnosa između Moskve i Nizozemske zbog rušenja malezijskog zrakoplova u Ukrajini, u kojem je poginulo 194 nizozemskih državljana.


»Ruski sudovi pokorili su se volji ruske izvršne vlasti da Jukos bankrotira, prenijeli njegovu imovinu u tvrtku pod državnom kontrolom, te zatvoriti čovjeka koji je pokazivao znakove mogućeg političkog konkurenta«, izrekao je sud.


Panel sudaca, koji su se tim slučajem bavili od 2005., objavio je da je to bila »mamutska arbitraža« s ukupnim potraživanjama od 114 milijardi dolara.


Sud je zaključio da »glavni cilj Ruske Federacije nije bio prikupljanje poreza, već stečaj Jukosa i prisvajanje vrijedne imovine«.


Rusija mora početi plaćati odštetu u roku od 180 dana, odnosno do 15. siječnja 2015., kazao je odvjetnik grupe dioničara Emmanuel Gaillard. Nakon tog razdoblja, počet će se obračunavati kamate, dodao je.


Bivši ‘jukosovci’ zadovoljni, Rosneft ne očekuje potraživanja


Mihail Hodorkovski, nekadašnji najbogatiji čovjek u Rusiji i bivši čelnik danas nefunkcionalne kompanije Jukos, izrazio je danas zadovoljstvo takvom presudom suda u Haagu.


»Fantastično je da su dioničari kompanije dobili priliku za odštetu«, navodi u svom priopćenju. Hodorkovski je napomenuo da nije sudjelovao u ovom sudskom procesu te da neće ostvariti korist od ove presude.


Leonid Nevzlin, jedan od bivših direktora Jukosa koji bi mogao imati najviše koristi od presude haškog suda, također je izrazio je zadovoljstvo takvom odlukom suda.


»Vrlo sam zadovoljan što je međunarodni sud u Haagu presudio da je Rusija prekršila međunarodne zakone i nezakonito oduzela imovinu Jukosa«, naveo je Nevzlin u priopćenju. Nevzlin, poslovni partner koji je pobjegao u Izrael kako bi izbjegao kazneni progon, ima udio od oko 70 posto u GML-u.


Vodeći ruski proizvođač nafte Rosneft, koji je putem aukcija nakon bankrota Jukosa stekao glavninu njegove imovine, objavio je da ne očekuje potraživanja bivših dioničara Jukosa, vezanih uz današnju sudsku presudu. Iz te kompanije napominju i da ta presuda neće imati negativan utjecaj na »komercijalnu aktivnost i imovinu« Rosnefta.


No, dionice Rosnefta danas su na Moskovskoj burzi potonule 2,8 posto, dok je ruski burzovni indeks MICEX pao 2 posto.


»Ovakva odluka suda definitivno neće povećati atraktivnost ruskog tržišta dionica. Postoje rizici, budući da je Rosneft kompanija pod državnom kontrolom. I dok zapadni partneri zasad nisu najavili prekid sudjelovanja u zajedničkim projektima, ako se cijela situacija razvije u negativnom smjeru, rizici se ne mogu isključiti«, kazao je Jurij Seljandin, menadžer pri investicijskom društvu GHP Group u Moskvi.Rosneft nije involviran u ovaj sudski slučaj, no budući da se nalazi na listi imovine koju ruska država želi privatizirati, Seljadin smatra da bi u slučaju negativnih vijesti bilo teže pronaći kupce za dionice te kompanije.


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je danas da bi Moskva mogla podnijeti žalbu protiv presude suda u Haagu.


»Čuo sam jutros izvješća da se očekuje takva presuda«, kazao je na konferenciji za novinare, dodavši da će pričekati objavu presude prije komentiranja.


»Ruska strana, agencije koje predstavljaju Rusiju u ovom procesu, bez sumnje će iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti kako bi obranila svoju poziciju«, izjavio je Lavrov.


Nešto kasnije ovoga tjedna, u četvrtak bi Europski sud za ljudska prava (ECHR) trebao objaviti svoju odluku o tužbi Jukosa protiv Rusije, najavila je danas glasnogovornica Jukosa.


Jukosova tužba pred ECHR-om u ime dioničara Jukosa nije povezana s tužbom dioničara u Haagu. U tužbi pred ECHR-om tvrdi se da je Jukos nezakonito lišen posjeda putem nametanja lažnih poreza i lažnih aukcija glavne imovine.