Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
6. prosinca 2019.
U 97. godini umro Vasil Bilak

Preminuo zagovornik sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj

Vasil Bilak
Vasil Bilak
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2014. u 22:49 2014-02-06T22:49:13+01:00

BRATISLAVA Vasil Bilak, nekadašnji visoki čehoslovački komunistički lider koji je 1968. pozvao SSSR da okupira Čehoslovačku, umro je u noći na četvrtak u Bratislavi u 97. godini života. Bio je posljednji živući potpisnik pisma-pozivnice Sovjetskom Savezu da trupe Varšavskog pakta uđu u Čehoslovačku i zaustave kontrarevoluciju. Bilak se godinama nije pojavljivao u javnosti, a jedan od zadnjih intervjua dao je 2000. godine. Preminuo je kod kuće iz koje posljednjih godina nije izlazio, priopćio je jučer njegov zet kod kojeg je Bilak živio.

   Politički se počeo angažirati 1954. godine kada je postao poslanik Narodne skupštine Slovačke, a iste godine postao je i član Centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke. U najvišem rukovodstvu stranke ostao je kao jedan od glavnih ideoloških »probrežnjevskih jastrebova« do 1989. godine. Za vrijeme Praškog proljeća 1968. godine i pokušaja liberalnijeg krila Komunističke partije ČSSR na čelu s Aleksandrom Dupčekom da reformama daju socijalizmu »ljudskiji lik«, Vasil Bilak bio je glavni inicijator pisma Kremlju sa pozivom za »bratsku pomoć« u gušenju Praškog proljeća.

   Upravo zbog njegovog angažmana u uvjeravanju Moskve da su tenkovi Varšavskog pakta nužni kako bi se ugušila kontrarevolucija i potpisivanje pozivnog pisma, za Čehe i Slovake Bilak je postao omraženi simbol sovjetske okupacije Čehoslovačke u kolovozu 1968. godine. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.