Krvavi sukob

Preko 500 poginulih: Vijeće sigurnosti UN-a traži trenutačni prekid neprijateljstava u Gazi

Hina

Trinaest je osoba u ponedjeljak poginulo u novom izraelskom napadu na Pojas Gaze, među njima i četvero djece, a u četvrti Šidžeji još troje, objavile su lokalne vlasti

Članice Vijeća sigurnosti UN na izvanrednoj sjednici izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutačni prekid neprijateljstava.Vijeće sigurnosti se sastalo kako bi raspravilo o dvotjednom sukobu između Izraela i Hamasa u kojem je poginulo više od 400 osoba.

 »Članice Vijeća sigurnosti izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve većeg broja stradalih. Članice VS-a pozivaju na trenutačni prekid neprijateljstava, rekao je novinarima velposlanik Ruande u UN-u Eugene Gasana nakon hitno sazvane sjednice Vijeća. Članice VS-a pozvale su na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila, rekao je veleposlanik Gasana.


Vijeće sigurnosti u nedjelju navečer po njujorškom vremenu počelo je izvanrednu sjednicu o situaciji u Gazi. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Sheaije, u najkrvavijem danu tijekom 13-dnevne ofenzive.


NOVO 17:48! Trinaest je osoba u ponedjeljak poginulo u novom izraelskom napadu na Pojas Gaze, među njima i četvero djece, a u četvrti Šidžeji još troje, objavile su lokalne vlasti.


Petero je stradalo u novom izraelskom napadu na bolnicu u središtu Gaze, rekao je Ašraf al-Kudra, glasnogovornik palestinskih snaga sigurnosti u Gazi.Još je 70 osoba ranjeno, među njima je i 20 zaposlenika te bolnice, dodao je, a prenosi afp.U najtežem bombardiranju četvrti Šidžeje otkako je prije gotovo dva tjedna počela nova izraelska ofenziva, u nedjelju je poginulo više od 70 ljudi.Suočen s kritikom da u bombardiranju gine golem broj civila, Izrael se brani objašnjenjem da se naoružane palestinske skupine koriste civilnim zgradama poput bolnica kao štitom. Izraelska vojska smatra Hamas, palestinsku organizaciju na vlasti u Gazi, odgovornom za velik broj poginulih građana, a vjeruje se da je dosad bilo više od 500 mrtvih u toj siromašnoj, a prenapučenoj enklavi.




NOVO 08:46! - Najmanje devet Palestinaca, od kojih sedmero djece, ubijeno je u ponedjeljak ujutro u izraelskom zračnom napadu na Rafah na jugu Pojasa Gaze gdje sukobi ne prestaju unatoč pozivu Vijeća sigurnosti UN-a na prekid neprijateljstva na izvanrednoj sjednici u nedjelju, najkrvaviji dan sukoba početog 8. srpnja s više od 500 palestinskih žrtava i 18 izraelskih vojnika. Devet Palestinaca ubijenih jutros svi su članovi iste obitelji koja je stanovala u kući meti napada.


Glasnogovornik izraelske vojske objavio je da je ubijeno u ponedjeljak ujutro najmanje deset Palestinaca koji su se ubacili na jug Izraela tunelima iz Pojasa Gaze.


»Teroristi koji su se ubacili u Izrael kroz dva tunela sa sjevera Pojasa Gaze primijećeni su i ubijeno je više od deset«, rekao je.


U izraelskim redovima 13 vojnika brigade Golani ubijeno je u posljednja 24 sata u Pojasu Gaze, ili ukupno 18 poginulih vojnika od početka ofenzive Zaštitni rub. To su najteži gubici izraelskih snaga od 2006. godine. Sedam vojnika poginulo je u eksploziji bombe pri prolasku njihovih oklopnih kola, trojica u pucnjavi s aktivistima na dva različita mjesta i još trojica su stradala u požaru zgrade, precizira vojska.


NOVO 05:30! – Izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ron Prosor rekao je novinarima da izraelski vojnik nije zarobljen, odbacujući tako objavu na televiziji da je u pojasu Gaze Hamas tijekom borbi zarobio izraelskog vojnika.


»Nema otmice izraelskog vojnika, to su neistinite glasine, rekao je Prosor. On je novinarima u Ujedinjenim narodima rekao da Vijeće sigurnosti održava hitan sastanak o rastućoj krizu između Izraela i Palestinaca.


NOVO 04:22! – Glasnogovornik vojnog krila Hamasa je izjavio da su za vrijeme borbe u pojasu Gaze oteli jednog izraelskog vojnika. Govoreći maskiran na tv postaji Hamasa glasnogovornik Abu Ubaida je rekao da su zarobili izraelskog vojnika.


 Zasad s tim u vezi Izrael nema komentara, izraelska vojska je naime priopćila da provjera informaciju s tv-a da je tijekom borbi zarobljen njihov vojnik. Izraelski radio, televizijske postaje i portali ignorirali su objavu Hamasa.


Glasnogovornik Abu Ubaida je identificirao zarobljnog vojnika kao Shaula Arona.


Ako se vijest potvrdi, Aron će biti prvi izraelski zarobljenik u Gazi od 2011. kad je nakon pet godina pušten Gilad Shalit zarobljen 2006. Izrael je 2011. pustio više od tisuću palestinskih zatvorenika kako bi Hamas nakon pet godina Shalita pustio na slobodu.