Ukazuje na nedostatke reforme

Predsjednik Trump kaže da je ‘Obamacare mrtav’

Hina

Reuters

Reuters

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame koji nije uspio ukinuti, ipak pripada prošlosti zbog svojih nedostataka



WASHINGTON Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da zakon o zdravstvenom osiguranju Baracka Obame koji nije uspio ukinuti, ipak pripada prošlosti zbog svojih nedostataka.


»Obamacare je gotov, mrtav, zaboravljen«, rekao je čelnik Bijele kuće. »Ne postoji više ništa slično Obamacareu. Govorim to već godinama, taj sustav nikada nije funkcionirao, ni u svojim najboljim danima«.


Trump očito smjera na najveću slabost velike reforme iz 2010., porast cijene zdravstvenog osiguranja na takozvanom pojedinačnom tržištu za manji broj ljudi koji nisu osigurani u svojoj tvrtki ili na temelju nacionalnog programa. Ti osiguranici primaju pomoć i subvencije za financiranje troška zdravstvenog osiguranja, ali stanovitom broju njih troškovi su ipak porasli zadnjih godina.




Republikanci, rekao je Trump, sada rade na »kratkoročnom« rješenju u kojemu će demokrati, po njegovu predviđanju, sudjelovati jer će, ocijenio je, »na njih pasti odgovornost za nered«.


Američki predsjednik neprestano ističe da će za probleme u zdravstvenom sustavu, napose za porast cijena, politički biti odgovorni demokrati koji su Obamacare donijeli 2010.


No demokrati kritiziraju ono što smatraju Trumpovom postupnom »sabotažom» Obamacarea putem donošenja propisa jer njegovo povlačenje u Kongresu nije uspjelo.


Tako je predsjedničkom izvršnom naredbom ukinuto subvencioniranje osiguravatelja zahvaljujući kojemu je pala cijena osiguranja i liječenja za one s najnižim primanjima.


Drugom odlukom utrt je put deregulaciji predloženog zdravstvenog osiguranja, zbog čega bi se moglo ukinuti subvencioniranje nekih usluga.


Donald Trump je u ponedjeljak kritizirao i cijenu lijekova u Sjedinjenim Državama koje su više nego u drugim razvijenim zemljama.


»Kao i obično, svijet iskorištava SAD«, rekao je. »Iskreno, farmaceutske tvrtke prolaze bez ikakvih posljedica«.